Oferte locuri de munca top

Constructii pentru managementul deseurilor sau teren pentru agricultura

Mai mulți cetățeni s-au arătat îngrijorați de faptul că noul Centru de Management Integrat al Deşeurilor din comuna Prejmer va emana miros și va atrage păsări și animale. Autoritățile Consiliului Județean Brașov au explicat faptul că tehnologia Centrului nu va permite acestea, însă cetățenii continuă să atragă atenția faptului că în comuna Prejmer există cel mai fertil pământ și cea mai curată apă din județ. De asemenea, majoritatea locuitorilor trăiește din exploatațiile agricole și din creșterea animalelor, iar construcția ar fi situată tocmai pe un teren care a fost dintotdeauna folosit în scopuri agricole.

De asemenea, săptămânile trecute, locuitorii din Prejmer au inițiat o petiție prin care cer un alt amplasament pentru centrul de selectare a deșeurilor.

Proiectul pentru dezvoltarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor va fi dezbătut public în data de 3 iunie 2021.

Investiție de 100 milioane euro

Sunt fonduri europene nerambursabile totalizând aproximativ 100 de milioane de euro, pe care Judeţul Braşov, prin Consiliul Judeţean Braşov, le va accesa pentru realizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) şi cea mai mare parte a acestor bani va fi destinată construirii şi punerii în funcţiune a CMID.

Consiliul Județean Brașov explică faptul că tehnologia de care va beneficia acest centru este una de ultimă generație, care minimizează drastic orice fel de producere de noxe, iar la fața locului deșeurile nu vor fi depozitate pentru a atrage păsări în zona CMID.

Autoritățile susțin că noul Centru va fi o fabrică în cel mai strict sens al cuvântului, cu fluxuri de producţie care vor asigura sortarea, prelucrarea şi tratarea deşeurilor în vederea reciclării. Centrul de Management nu va fi un depozit de deșeuri, nici măcar unul temporar.

Toate procesele, conform Studiului de Fezabilitate aflat în lucru, se vor desfășura în hale închise, inclusiv compostarea, care se va face în tunele de compostare.

Nicio activitate nu urmează să se realizeze în aer liber şi niciun proces tehnologic nu va afecta calitatea aerului, a apelor de suprafaţă sau a pânzei freatice din amplasament.

O garanţie puternică în acest sens o reprezintă tehnologia de ultimă oră care va fi utilizată în construirea CMID, dar şi echipamentele cu care va fi dotat. În afară de activitatea de tratare a deșeurilor, în cadrul CMID va funcționa și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate.

Autospecialele vor aduce la CMID deşeurile şi procesul tehnologic va începe din momentul descărcării acestora, astfel încât depozitarea – chiar şi pentru un timp limitat – a deşeurilor este practic exclusă.

La alegerea locației pentru construcția CMID, Consiliul Judeţean Braşov arată că a acordat o importanță deosebită limitării disconfortului pentru populație. În acest sens, măsurile luate pentru găsirea unui astfel de loc au ținut cont de următoarele criterii:

* toate distanțele către localitățile învecinate cu CMID să depășească cu mult distanța recomandată de 1 km, reglementată în lege;

* asigurarea accesului auto la CMID fără ca mașinile să treacă prin localități, urmând să fie construit un drum direct din DN 10, prevăzut în execuția proiectului SMID;

* locația să fie amplasată pe o rază de 30 km în jurul Brașovului, principalul generator de deșeuri, și să fie la o distanță mică de depozitul de la Fin-Eco, astfel încât costurile suportate de populație să nu crească.

Amplasamentul de la Prejmer destinat realizării CMID reprezintă cea mai bună variantă, după ce au fost căutate alte soluţii în jurul Braşovului şi au fost purtate discuţii cu edilii localităţilor Săcele, Dumbrăvița, Codlea, Predeal, Tărlungeni, Budila, Vulcan și Râșnov. Un alt spaţiu similar celui de la Prejmer nu a putut fi identificat, mai explică CJ Brașov.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus