Oferte locuri de munca top

Constructii: activitatea va scadea, dar preturile vor creste

Cu toate că activitatea în sectorul construcțiilor este de așteptat să se reducă pe măsură ce vremea se va răci, dat fiind caracterul oarecum sezonier al unor lucrări, totuși prețurile ar urma să crească.

Cel puțin așa prognozează pentru următoarele trei luni managerii din sectorul construcțiilor.

Potrivit celei mai recent anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42 %).

A fost autorizata construirea de cladiri cu peste 8 mii sc

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Creșteri accentuate ale prețurilor sunt prognozate și în industria prelucrătoare, și în comerț și în servicii.

* Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +38%).

* Comerț cu amănuntul

Circa 43 mil euro pentru realizarea unui parc fotovoltaic

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

* Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

Sus