Solplanet x AeroFix

Consolidarea scolilor, cu mai putine acte urbanistice, eliberate mai repede

Va fi creat un program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor clădirilor de școli expertizate în risc seismic 1.

Este vorba de 39 de clădiri, din care 21 sunt în uz în domeniul învățământului.

Pot fi incluse noi clădiri în acest program în momentul în care au raport de expertiză de clasificare la risc seismic 1, a anuțat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Beneficiarii programului ”Şcoli sigure și sănătoase” sunt unitățile administrativ-teritoriale, care dețin în proprietate clădirile de școli.

Acestea vor trebui să parcurgă procedura pentru obținerea finanțării, ce va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării.

Vor fi eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai puțin consultanța, cele referitoare la cheltuieli de informare și publicitate, comisioane și dobânzi bancare.

Ministerul Educației va transmite Ministerului Dezvoltării lista imobilelor expertizate cu risc seismic 1. Aceste clădiri sunt introduse în programul guvernamental prin ordin al ministrului dezvoltării. Acordul autorităților locale va trebui emis în 5 zile.

Blocuri cu pana la 14 niveluri, intr-un nou ansamblu din Capitala

Sunt prevăzute propuneri de simplificare a procedurilor de derulare a acestor investiții.

În primul rând, soluția tehnică propusă se va baza pe raportul de expertiză, de încadrare în clasa de risc seismic 1. Și, de asemenea, pe soluțiile tehnice prevăzute în raportul de audit energetic.

Mai puține acte urbanistice

”Nu se vor întocmi documentații tehnico-economice la nivel de SF, respectiv DALI. Ceea ce înseamnă că se va întocmi doar un proiect tehnic. Este, de fapt, soluția pe care o s-o propunem și în proiectul de lege privind aprobarea Codului urbanismului. Cele două soluții SF-ul şi DALI, pe de o parte, respectiv proiectul tehnic sunt documentații tehnico-economice care astăzi sunt foarte asemănătoare, generează costuri și generează și o perioadă de timp suplimentară pentru parcurgerea acestor etape. Este o reformă oricum asumată de Ministerul Dezvoltării. O s-o introducem în acest program, urmând să o generalizăm în Codul urbanismului”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Indicatorii tehnici economici ai investiţiilor pentru aceste școli din risc seismic 1 vor fi aprobați pe baza unui cost unitar pe metru pătrat suprafață desfășurată care va fi cost unitar – adică standardele de cost ce vor fi aprobate tot prin ordin al ministrului Dezvoltării.

Aceasta va simplifica procedura și va scurta perioada ei de implementare.

Peste 220 apartamente de vacanta noi, intr-o zona turistica

Reducerea termenelor de aprobare a actelor urbanistice

De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență propune și reducerea termenelor pentru eliberarea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor, respectiv și autorizației de construire.

Ministrul Dezvoltării a spus: ”Certificatul de urbanism, astăzi, conform legii, se eliberează în cel mult 15 zile lucrătoare. Vom propune 7 zile lucrătoare. La avize și acorduri, astăzi în funcție despre ce aviz vorbim, termenul este de 5 zile lucrătoare și poate urca până la 30, respectiv 45 de zile lucrătoare. Vom propune 3 zile lucrătoare pentru emiterea acestor avize. De asemenea, autorizaţia de construire care astăzi trebuie emisă în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației, vom propune ca această autorizație să fie emisă în șapte zile lucrătoare. Evident, în implementarea acestui program vom emite și norme metodologice. Termenul este de 15 zile de la aprobarea ordonanței de urgență.”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus