Solplanet x AeroFix

Conforest Braşov, implicată în trucarea licitaţiei pentru reabilitarea DJ 112D

D65WX-17-7Dorin Nica, director general Conforest şi Ion Ochi, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pentru trucarea licitaţiei lansate în scopul reabilitării drumului judeţean DJ 112D.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Viorel Costea, șef al Direcției de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov și Nicolae Blaga, director al Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov, Şerban Constantin, primar al localității Prejmer.

În 2011, Ion Ochi, pe atunci vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, în înțelegere cu Dorin Nica, director general Conforest, i-a încredințat acestuia din urmă execuția unor lucrări de reparații pe drumul judeţean DJ 112D, km 7+218 – 11+300, situat între localitățile Prejmer și Lunca Câlnicului.

Prin aceasta, s-a urmărit atât obținerea unor foloase materiale necuvenite, cât și capital electoral pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat).

Aceste lucrări au fost efectuate în proporție de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Brașov, fără a exista vreun contract, fără specificații tehnice și fără supraveghere din partea unui diriginte de șantier.

Lucrările executate necorespunzător nu au fost finalizate, iar în prezent drumul județean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea anterioară reabilitării.

Pentru a mima apartenenţa la legalitate firma lui Nica a participat la o procedură formală de achiziție public în cadrul căreia comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri fără a evalua în realitate oferta depusă de acesta.

Mai mult, în aprilie 2012 Ion Ochi a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.

În cursul aceleiași luni, inculpatul Ion Ochi l-a determinat pe dirigintele de șantier, Neculai Tăutu, să semneze documentația întocmită de Conforest, situații de lucrări și centralizatorul aferent lunii respective, în care erau specificate sumele care au stat la baza emiterii facturii în valoare de 2,5 milioane lei, ce reprezenta peste 56% din valoarea totală a contractului, prezentată și decontată ulterior de CJ Brașov.

Pe parcursul anului 2012 contractul a fost prelungit succesiv prin patru acte adiționale, ultima dată la 28 septembrie 2012, prelungindu-se fără termen.

În schimbul atribuirii contractului respectiv, inculpatul Ion Ochi a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziționate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Mai mult, plățile către această firmă, totalizând 430.240 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica a primit banii de la CJ Brașov.

Astfel, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obținut un folos necuvenit în valoare de 1,13 milioane lei, sumă care reprezintă totodată un prejudiciu pentru CJ Brașov.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Ion Ochi și Dorin Nica. De asemenea, procurorii anticorupție au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare aparținând celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Sus