Oferte locuri de munca top

Conducta de gaze naturale, finantata partial din fonduri europene

Contractul de finanțare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia a fost semnat.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din județul Hunedoara.

Conducta va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici.

Proiectul are o valoare totală de 60,43 milioane euro, iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 6,83 milioane euro.

Lucrările la conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia se vor desfășura în extravilanul și în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vetel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm practic materia prima, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată.”

Proiectul „Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia a fost declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

SNTGN Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus