Oferte locuri de munca top

Conditii mai usoare pentru plata facturilor la utilitati

Utilizatorii serviciilor de utilități publice sunt obligaţi în prezent să achite contravaloarea serviciilor prestate de către operatori sub ameninţarea executării silite, chiar şi în contextul în care un număr ridicat de cetăţeni primesc facturi care conţin erori de calcul şi consum în beneficiul exclusiv al operatorului.

Inițiatorii unui nou proiect legislativ depus la Senat atrag atenția asupra faptul că, în majoritatea cazurilor, contractele încheiate între operator şi utilizator sunt contracte standard, menite să protejeze în special operatorul persoană juridică, iar detaliile juridice şi tehnice sunt deseori greu accesibile utilizatorului.

Această situaţie contribuie suplimentar la raportul disproporţionat dintre părţi, obligând utilizatorul să adere la unele condiţii contractuale prestabilite şi care, în principal, nu pot fi negociate.

Din perspectiva legislaţiei protecţiei consumatorilor şi a jurisprudenţei CJUE în domeniu, reglementarea şi utilizarea de titluri executorii, altele decât hotărârile judecătoreşti, împotriva consumatorilor, trebuie descurajată, mai susțin inițiatorii noului proiect de lege. Din acest motiv, ei spun că există îndoieli cu privire la necesitatea ca facturile de utilităţi publice emise consumatorilor de companiile care livrează servicii sau utilităţi publice comunitare în baza unei delegări a serviciului public să aibă caracter de titlu executoriu.

Continua devoltarea unui ansamblu imobiliar din provincie

Ca urmare, noul proiect legislativ propune ca facturile emise pentru serviciile de utilităţi publice, precum și cele individuale pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare să nu mai aibă titlu executoriu, așa cum prevede legea în prezent.

Inițiatorii acestei noi propuneri legislative susțin că soluţia ar trebuie aplicată de către statul român pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care, în actualul context economic, se află în imposibilitatea de a-şi achita facturile.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus