Oferte locuri de munca top

Conditii mai facile pentru numirea arhitectilor-sefi

Controversatele schimbări ale condițiilor pentru ocuparea funcției de arhitect-șef sunt în prezent în proces de legiferare, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență care cuprinde aceste modificări fiind adoptat ieri de Senat.

Din proiectul de lege, doi senatori UDMR au eliminat discriminarea între UAT-uri legată de vechimea viitorilor arhitecți-șefi.

Mai exact, în situația în care la concursurile organizate pentru ocuparea funcției de arhitect-şef la nivelul municipiilor nu se prezintă persoane care să îndeplinească condiția de 7 ani vechime în specialitatea studiilor, pot fi stabilite condiții pentru a permite participarea la concurs și a persoanelor care îndeplinesc condițiile de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției de arhitect-şef de minimum 5 ani.

În proiectul de legea, această posibilitate nu era valabilă pentru municipiile reședință de județ, municipiul București și sectoarele acestuia.

Senatorii explică faptul că municipiile reşedință de județ care au cel mai mare volum de lucru pe linie de urbanism și amenajarea teritoriului, se confruntă cu o lipsă de personal profesional cu o vechime mare în specialitatea studiilor. Având în vedere discrepanțele între nivelul de venit și răspunderea pe latură administrativă/civilă/penală sectorului privat versus funcția publică de arhitect-şef, specialiștii care au o vechime de minimum 7 ani nu sunt interesați de ocuparea funcției.

De asemenea, un amendament adus de Ordinul Arhitecților din România (OAR) a fost respins de senatori. Propunerea avea în vedere ca toate cursurile de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor să fie organizate de instituțiile publice cu atribuții în domeniu, în colaborare cu Registrul Urbaniștilor din România. Cursurile în cauză sunt în prezent urmate de către funcționarul public care îndeplinește atribuțiile arhitectului-șef în comunele care nu pot asigura ocuparea funcției de arhitect-şef și nu aparțin unei asociații de dezvoltare intercomunitară.

Sus