Oferte locuri de munca top

Concesiunile de lucrari – functionarii ar putea plati amenzi de pana la 30.000 lei

Giginski-monastery-construction-works-1Deputații au redus amenzile pentru atribuirea unui contract de concesiune fără publicarea prealabilă a unui anunţ de concesionare sau a unui anunţ de intenţie la 5.000 lei la 30.000 lei. In forma legii votata de Senat amenzile erau de la 40.000 la 80.000 lei.

Un amendament nou introdus de deputati precizeaza ca amenzile se aplică autorității contractante, care, în funcție de situația concretă, dispune luarea unor măsuri împotriva persoanelor implicate în derularea concesiunii ce a făcut obiectul contravenției.

O alta modificare făcută de deputați este majorarea pragului valoric la 23.227.215 lei pentru concesiunile de lucrări sau servicii cărora li se aplică legea. Pragul propus iniţial era de 22.908.118 lei in forma legii votată de Senat.

Contractele de concesiune se atribuie pe baza criteriului oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, stabilită în baza unor criterii obiective care garantează evaluarea ofertelor în condiţii de concurenţă reală.

La criteriile obiective menționate în forma votată de Senat, deputații au mai adăugat un criteriu nou – inovarea.

De asemenea, au introdus un articol nou privind inovarea:

Art. 87 – În cazul în care entitatea contractantă primeşte o ofertă care propune o soluţie inovatoare cu un nivel excepţional de performanţă funcţională care nu ar fi putut fi prevăzut de către o entitate contractantă diligentă, aceasta poate, în mod excepţional, să modifice ordinea criteriilor de atribuire pentru a ţine seama de soluţia inovatoare respectivă.

In acest caz entitatea contractantă comunică tuturor ofertanţilor modificarea ordinii importanţei şi emite o nouă invitaţie de a prezenta oferte, cu respectarea termenelor minime prevăzute de prezenta lege.

Un alt amendament important făcut de deputați la legea concesiunilor este

Art. 50 –  Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de dialog competitiv în cazul atribuirii concesiunilor dacă se îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

  1. a) necesităţile autorităţii contractante nu pot fi asigurate fără adaptarea soluţiilor disponibile în mod rapid pe piaţă;
  2. b) lucrările sau serviciile includ soluţii de proiectare sau soluţii inovatoare;
  3. c) contractul nu poate fi atribuit fără negocieri prealabile din cauza unor circumstanţe specifice legate de natura ori complexitatea sa sau de structura juridică şi financiară ori din cauza riscurilor legate de acestea;
  4. d) specificaţiile tehnice nu pot fi definite cu suficientă precizie de către autoritatea contractantă prin trimitere la un standard, o evaluare tehnică europeană, o specificaţie.

Proiectul de lege va fi supus miercuri votului final in Camera Deputatilor.

 

Cititi aici amendamentele aduse de deputati la proiectul Legii Concesiunile

Sus