Solplanet x AeroFix

„Comportament fiscal fantomă” pentru executarea unor lucrări de construcții

Lucrări de construcție au fost executate de beneficiari cu mijloace și resurse proprii și cu costuri rezonabile, dar la autoritatea contractantă au fost prezentate facturi emise de societatea câștigătoare a licitației, la prețuri supraevaluate.

Procurorii DNA acuză că o serie de documente au fost falsificate cu scopul de a obține finanțare din fonduri nerambursabile pentru executarea lucrărilor de construcții și achiziționarea unor echipamente necesare unei ferme de porci.

În  această speță, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

* Camelia-Marian Isopescul, la data faptei administrator al Melifabi SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

* Melifabi SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

* Adrian-Ștefan Isopescul, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

* Vasile Horăndău, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului DNA, pe 29 aprilie 2011, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit primea o cerere, prin care Melifabi SRL solicita finanțarea din fonduri nerambursabile pentru execuția unor lucrări de construcții și pentru achiziționarea unor echipamente adecvate unei ferme de porci.

Inculpata Camelia Isopescul, administratorul Melifabi, depunea la autoritatea contractantă mai multe documente false, cu intenția de a supraevalua cheltuielile necesare proiectului.

În baza ofertelor depuse, comisia de evaluare a trimis contractul către o societate comercială administrată de celălalt inculpat, Vasile Horăndău.

„Relația contractuală dintre clientul Melifabi SRL și societatea administrată de inclupatul Horăndău Vasile a fost una formală, inițiată de inculpații Isopescul Adrian-Ștefan și Isopescul Camelia-Mariana cu scopul de a deține controlul total asupra executării obiectivului. Mai exact, obiectivul urma să fie executat de inculpați cu mijloace și resurse proprii și cu costuri rezonabile, urmând însă să prezinte la autoritatea contractantă facturi emise de societatea câștigătoare a licitației, la prețuri supraevaluate, lucru care s-a și întâmplat”, arată rechizitoriul DNA.

Sumele facturate erau încasate de la autoritatea contractantă și virați în contul Melifabi SRL. De aici, inculpatul Ștefan-Adrian Isopescul îi transfera în contul bancar al societății care executa proiectul.

Mai apoi, banii fie erau ridicați de Vasile Horăndău, în numerar, fie erau virate în contul unor societăți cu „comportament fiscal tip fantomă”. Din acele conturi, erau ridicate, în numerar, după care sumele erau predate inculpatului Isopescul Adrian-Ștefan. În urma acestor demersuri, Melifabi SRL a primit în trei tranșe suma de 3,2 milioane lei.

AFIR s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 2,7 milioane lei, bani la care vor fi adăugate dobânzile și penalitățile calculate până la data plății efective.

Dosarul a fost trimis către Tribunalul Suceava, iar procurorii anticorupție au dispus sechestrul asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce sunt în proprietatea a trei dintre cei patru inculpați, excepție făcând Vasile Horăndăul.

Procurorii DNA mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus