Oferte locuri de munca top

Compensarea energiei electrice din surse regenerabile: propuneri

Parlamentarii au în vedere o modificare legislativă privind compensarea energiei electrice produsă din surse regenerabile. Aceasta conform unui proiect de lege înaintat recent de 48 senatori și deputați PNL pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.

Scopul declarat este ca prosumatorul cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile să beneficieze de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză, nu doar la proprietatea unde se află instalaţia de producere a energiei verde, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Inițiatorii noului proiect legislativ consideră că schimbarea ar stimula utilizarea instalaţiilor de energie verde. De asemenea, prosumatorul îşi va produce singur energia de care are nevoie şi poate produce bani din surplusul de energie, având autonomie faţă de producătorii şi furnizorii de energie, valoarea locuinţei va creşte dacă va vrea să o vândă, şi va şti exact câtă energie consumă, pentru a face anumite modificări pentru economisire.

Tot parlamentari PNL au propus și în luna septembrie aceelași modificări dar privind Legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Teren de peste 4 ha, pregatit pentru noi proiecte imobiliare

 

 

Modificarea legislativă

Art. 73^1 se completează la alineatul (9) cu subalineatul 9^2) din Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, care va avea următorul curprins:

9^2) Prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile beneficiază de compensarea cantitativă conform alin.(3) pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus