Oferte locuri de munca top

Companiile germane estimeaza un an mai slab ca cel trecut

Companiile germane nu se așteaptă la o redresare economică în anul 2024, după cum arată noul studiu de conjunctură realizat de Institutul Economiei Germane (IW).

Situația și așteptările pentru 2024 sunt în general proaste, ceea ce se reflectă în investiții, iar în unele companii există riscul reducerii numărului de angajați.

Situația economiei germane nu se îmbunătățește, conform noului studiu de conjunctură al IW, pentru care IW-ul intervievează în mod regulat mai mult de 2.000 de manageri de companii.

La sfârșitul lunii martie, 39% dintre companii și-au evaluat situația actuală de afaceri mai slab decât acum un an, doar 18% au vorbit despre o îmbunătățire.

Și așteptările pentru anul curent sunt aproape la fel de proaste ca și situația: 37% se așteaptă la o scădere a afacerilor lor, doar o minoritate (23%) rămâne optimistă pentru 2024 în ansamblu. Perspectivele sunt sumbre în sectoarele de industrie și construcții din Germania. În industrie se prefigurează reducerea locurilor de muncă

Această evoluție proastă amenință pentru prima dată după mult timp să afecteze și piața muncii. Doar 23% dintre companii caută să angajeze personal suplimentar. În schimb, 35% se așteaptă să fie nevoite să reducă locurile de muncă. În special industria este afectată: aproape patru din zece companii plănuiesc o scădere a numărului de angajați. În construcții, 36% din firme au în vederea diminuarea numărului de angajați.

În schimb, în sectorul serviciilor, 34% dintre companii intenționează să creeze noi locuri de muncă (31% reducând), dar și investițiile ar trebui să crească în ansamblu.

Viitoare centrala electrica fotovoltaica, de peste 300 MW

Acest lucru nu poate însă să mascheze faptul că bugetele de investiții în industrie continuă să scadă. 37% din companii doresc să investească mai puțin și doar 24% plănuiesc investiții mai mari.

„Baza industrială din Germania se erodează tot mai mult”, spune expertul în conjunctură al IW-ului, Michael Grömling. „Deja de prea mult timp ne aflăm într-o criză de investiții. Din partea politicii vin puține impulsuri, situație ce ar trebui să se schimbe urgent”, spune Grömling.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus