Oferte locuri de munca top

Comisia Europeana: cand e prognozata revenirea investitiilor private

Înăsprirea condițiilor de finanțare va afecta investițiile, conform celei mai recente prognoze a Comisiei Europene.

Ca urmare, investițiile în locuințe, a căror evoluție este strâns legată de cea a ratelor dobânzilor, ar urma să scadă. În schimb, analiștii CE estimează că investițiile în afaceri vor crește, deși într-un ritm mai lent decât anul trecut, ajutate de poziția generală sănătoasă a bilanțului corporativ.

Investițiile publice vor rămâne dinamice atât în ​​2023, cât și în 2024, datorită desfășurării continue a Facilității pentru redresare și reziliență (RRF).

În ansamblu, analiștii preconizează că investițiile vor scădea considerabil de la 4% în 2022 la 0,9% în 2023.

Normalizarea treptată a activității economice este de așteptat să revigoreze deciziile de investiții ale companiilor, împingând creșterea globală a investițiilor la 2,1% în 2024.

Totodată, este important de luat de calcul faptul că inflația va continua să afecteze puterea de cumpărare a consumatorilor. În general, creșterea consumului privat în UE în 2023 este estimată la 0,5%.

Pe măsură ce inflația va scădea, consumul privat este așteptat să revină la 1,8% în 2024. Se estimează că rata economisirii gospodăriilor va scădea în UE de la 13,2% în 2022 la 12,8% în 2024.

Blocuri turn cu peste 330 apartamente, in pregatire

Dacă ținem cont de așteptările managerilor privind prețurile de vânzare, din sondajele de afaceri, inflația de bază ar fi atins deja un vârf în primul trimestru.

Prin urmare, analiștii estimează că inflația va scădea treptat, pe măsură ce marja de profit va absorbi presiunile salariale mai mari și condițiile de finanțare mai stricte se vor dovedi eficiente.

Inflația medie în 2023, de 6,9% în UE, o va depăși pe cea din 2022, înainte de a scădea la 3,6% în 2024.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus