Oferte locuri de munca top

Comisia Europeană a cerut României să transpună integral directiva UE privind eficiența energetică

skyscraper-73860_640Comisia Europeană a solicitat României, precum şi Austriei, Croației, Irlandei, Letoniei să asigure transpunerea integrală a Directivei privind eficiența energetică.

Săptămâna trecută, Comisia a trimis avize motivate către cele cinci state membre prin care solicită transpunerea integrală a directivei în legislația națională.

În cazul în care statele membre în cauză nu îndeplinesc această obligație legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a le trimite în fața Curții de Justiție a UE și de a solicita sancțiuni financiare.

În temeiul directivei respective, statele membre trebuie să realizeze economii de energie în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Ele trebuie să facă acest lucru utilizând sisteme de obligații în ceea ce privește eficiența energetică și/sau alte măsuri de politică specifice pentru a promova îmbunătățirea eficienței energetice în gospodării, în industrie și în sectorul transporturilor.

În cadrul sistemelor de obligații în ceea ce privește eficiența energetică, întreprinderile trebuie să ia măsuri menite să asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolări termice mai bune sau prin oferirea de subvenții pentru înlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 5 iunie 2014.

În cursul celui de al doilea semestru din 2014, Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru netranspunerea Directivei privind eficiența energetică împotriva a 27 de state membre ale UE (toate statele membre, cu excepția Maltei). În noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei și Ungariei. În februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei și Portugaliei.

În martie 2015, Comisia a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție pentru sancțiuni financiare, deoarece nu a fost adoptată nicio măsură de transpunere. Comisia continuă să monitorizeze punerea în aplicare a directivei și să abordeze orice deficiențe în următoarele cicluri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Sus