Solplanet x AeroFix

Comenzile noi au scazut abrupt in octombrie

După ce în septembrie s-a înviorat activitatea firmelor industriale, în luna octombrie avansul s-a oprit. Aceasta după ce între aprilie şi august creşterea în industrie a slăbit continuu ajungând aproape de zero, potrivit barometrului industrial realizat de IRSOP și SNSPA Facultatea de Management.

Cauza principală a creşterii instabile este cererea volatilă, iar stagnarea din luna octombrie s-a produs în urma scăderii abrupte a comenzilor noi. Totuşi, motorul exporturilor a rămas „turat” şi a continuat să crească în raport cu luna precedentă.

Pe lângă cererea volatilă, al doilea risc de importanţă majoră pentru industrie este creşterea costurilor de producţie pentru că afectează venitul, lichidităţile şi investiţiile firmelor.

Analiștii spun că se manifestă o scădere a comenzilor neexecutate, ceea ce semnalează un exces de capacitate în raport cu cererea. Dacă persistă, excesul de capacitate poate duce la scăderea preţurilor.

De asemenea, importurile de materii prime cresc reacţionând extrem de sensibil la schimbările din zona comenzilor noi.

Numărul de angajaţi rămâne un factor instabil din cauza condiţiilor tensionate de pe piaţa muncii, a politicilor salariale şi a cererii volatile. În ultimele 5 luni media indexului semnalează înclinaţia managerilor spre ajustarea descendentă a forţei de muncă.

Indexul Costurilor de producţie a depăşit cu aproape 13% media istorică din ultimii 4 ani.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas constante. Deocamdată preţurile practicate de firme se menţin pe o traiectorie de creştere uşoară. Creşterea apare necesară în condiţiile costurilor mari de producţie şi a necesităţii conservării profitului şi a lichidităţilor. Pe de altă parte, faptul că firmele nu impun preţuri mai mari arată că actuala conjunctură nu e foarte bună.

Aşteptările

Indexul global de optimism al managerilor şi-a pierdut elanul de luna trecută. Urcase între august şi septembrie, dar în octombrie nu a mai crescut decât foarte puțin.

Încrederea managerilor în ce va fi peste 6 luni se bazează în special pe aşteptări pozitive legate de export şi de mărirea portofoliului de comenzi care aşteaptă să fie executate. Încrederea în export a crescut iar încrederea în surplusul de comenzi a urcat.

Temerile sunt alimentate îndeosebi de anticiparea creşterii costurilor de producţie şi a importurilor de materii prime. Tendinţa de anticipare a unor costuri mai mari a crescut. În același timp s-au intensificat aşteptările privind creșterea importurilor de materii prime, probabil mai scumpe.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

A fost autorizata construirea a patru blocuri – turn

Pentru un contract de 81 mil lei continua procesul de atribuire

A fost autorizata construirea unei parcari supraetajate

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus