Oferte locuri de munca top

Codul Fiscal pentru proprietarii de imobile si IMM-uri

 Clarificări privind contractele de închiriere, scutirea de impozit pentru anumite clădiri, calculul impozitului pe teren sunt incluse în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate ieri de Guvern.

Principala modificare adusă de Guvern față de proiectul pus în dezbatere publică se referă la Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Astfel, vor fi luate în considerare și contractele individuale de muncă/convențiile individuale de muncă încheiate potrivit legilor speciale, la stabilirea numărului de angajați.

Rămân neschimbate prevederile referitoare la actualizarea referințelor la noul plafon de 1.000.000 euro și posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor Impozitul pe profit din Codul Fiscal.
Dintre cele mai importante clarificări cuprinse în actul normativ reamintim:
* eliminarea obligației de înregistrare la ANAF a contractelor de închiriere;

* reglementarea regulilor pentru acordarea scutirii impozitului pe clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

* actualizarea exemplelor de calcul a impozitului pe teren, ca urmare a abrogării impozitării suprafețelor de teren, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, precum și terenuri înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, în suprafața de până la 400 mp.

În ceea ce privește impozitul pe profit, alte clarificări aduse de norme privesc:

* revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate;

* introducerea unor precizări referitoare la aplicarea Capitolului III1 – Norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, în legătură cu limitarea cheltuielilor cu dobânzile.

 

Citiți și:

Proiect rutier de peste 116 mil lei in apropierea Capitalei

Pasi pentru realizarea unui mare parc logistic

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus