Solplanet x AeroFix

CNIR va proiecta si construi drumuri in regie proprie

Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. (C.N.I.R.) va fi construită de la zero. Statutul acesteia va fi stabilit prin Hotărâre a Guvernului, proiectul de HG fiind în consultare publică.

Conform propunerilor, C.N.I.R. va fi dezvoltatorul de infrastructură de transport rutier de interes public, pentru proiecte de autostrăzi, drumuri expres, drumuri naţionale, variante ocolitoare, precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră.

Investițiile vor face parte din strategiile naţionale sau din documentele strategice aprobate în acest sens.

Pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de transport rutier, C.N.I.R. va putea înfiinţa sucursale sau filiale, inclusiv în parteneriat cu instituţiile financiare internaţionale.

Un tronson de drum judetean va fi modernizat cu 8 mil euro

Mai exact, principalele  activități ale Companiei vor fi:

* proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, executarea lucrărilor de remediere pe perioadele de garanţie tehnică până la data predării către C.N.A.I.R., a autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare

* executarea de lucrări în regie proprie, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de stat şi al achiziţiilor publice. Pentru aceste categorii de lucrări C.N.I.R. va organiza evidenţă contabilă distinctă în condiţiile legii.

* executarea lucrărilor în regie proprie, pentru care există piaţă concurenţială, poate avea loc în situaţii excepţionale, cu caracter de urgenţă, atunci când este necesară asigurarea implementării unui proiect pe baza unei analize de necesitate, sau în situaţia în care, pe baza unui studiu de rentabilitate, rezultă că pentru statul român este mai eficientă executarea acestor lucrări în regie proprie;

* coordonarea dezvoltării unitare şi echilibrate a infrastructurii de transport rutier în acord cu sursele de finanţare disponibile şi cu documentele strategice aprobate la nivel naţional.

* C.N.I.R. va putea efectua orice alte operaţiuni şi activităţi legale necesare realizării obiectului său de activitate stabilit în prezentul statut.

Doua proiecte rutiere din provincie, aprobate

Capitalul social iniţial al C.N.I.R. va fi în valoare de 50 milioane lei şi va fi subscris şi integral vărsat în numerar de statul român, în calitate de acţionar unic, care îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de reprezentant legal al statului român.

De asemenea, capitalul social al C.N.I.R. va fi divizat în 5 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, deţinute în totalitate de statul român, prin reprezentant legal Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Compania va putea privatiza în condiţiile legii prin diminuarea participaţiei statului cu un procent de 15% din valoarea capitalului social iniţial.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

 

2 Comentarii

  1. Ciobotaru Dinu said:

    Cam târziu ați venit cu această soluție, Dar totuși e bine și acum. La fiecare județ ar fi trebuit să existe un institut ori un atelier de proiectare și întreprinderi județene de construcții montaj, pentru fondurile publice. Nu mai discutăm la nivel național ce a fi trebuit să existe ca institute de proiectare și antreprize de construcții- montaj.
    .

  2. OGRADA DANIEL said:

    SA O VEDEM SI PE ASTA ,VOR FI IN STARE SA CONCUREZE CU FIRMELE PRIVATE SAU VOR AVEA PRETURI DUBLE SAU TRIPLE DE CA LA STAT PROGRAM DE LA 9 LA 2 SI MAI PE LA UMBRA .

Sus