Solplanet x AeroFix

Clujul imprumuta peste 75 mil euro, prin plasament privat

Bănci, fonduri de investiții și fonduri private au împrumutat peste 75 milioane de euro județului Cluj, în cadrul unui plasament privat de obligațiuni.

Interesul investitorilor instituționali a fost mare, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea de obligațiuni reprezentând peste 160% din totalul emisiunii.

Marja cuponului pentru acest plasament este de 3,25% pe an aplicată peste rata Euribor la 6 luni.

Maturitatea împrumutului este de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de răscumpărare anticipată în anul 2029, ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri județene componente ale rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă etc.

De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice existente.

„Ne bucurăm că plasamentul obligațiunilor emise de județul Cluj a fost un succes, cu atât mai mult cu cât suntem primul județ din România care emite obligațiuni în ultimul deceniu. Rata mare de suprasubscriere și interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligațiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor. Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea ambițiosului program de investiții al Consiliului, care vizează obiective de interes local, regional și chiar național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură” a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

„Apreciem interesul în creștere al fondurilor de investiții și fondurilor de pensii pentru astfel de instrumente. Deși băncile sunt mai familiarizate cu raportările financiare ale UAT-urilor și cu interpretarea rezultatelor și a performanțelor financiare ale acestora, am văzut cu ocazia acestui plasament la Cluj că și fondurile de pensii și fondurile de investiții au început să aibă încredere și să investească în infrastructura publică de care avem atâta nevoie” a declarat Valentin Miron, Director General VMB Partners, consultantul financiar al Consiliului Județean Cluj pentru această emisiune.

Plasament privat a fot derulat de consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank și Raiffeisen Bank.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus