Solplanet x AeroFix

Clauze de reciprocitate în vânzările de terenuri către străini

Teren_dawnego_obozu_Treblinka_IUn proiect legislativ care prevede modificarea Legii nr.17/07/03/2014 privind acţiunile de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan şi a Legii 268/2001 privind privatizarea societăţilor care au în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Proiectul legislativ se adresează tranzacţiilor către persoane cetăţeni străini şi introduce clauze de reciprocitate în achiziţionarea terenurilor în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene.

“Introducerea în textul legii a condiţiilor de reciprocitate este necesară astfel încât un cetăţean al unei ţări aşa cum este definită la art.2 alin. 2 al legii, să aibă aceleaşi drepturi privind achiziţionarea de terenuri, pe care le are şi cetăţeanul român în ţara respectivă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii proiectului mai subliniază că legislaţiile altor ţări au condiţii diferite pentru cetăţenii străini de la plafonarea suprafeţelor care pot fi achiziţionate în Spania Polonia şi Estonia, la condiţii de utilizare a terenurilor în scop productiv în Bulgaria, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Suedia până la interdicţia de achiziţionare a terenurilor în Ungaria.

Noua lege instituie contravenţii pentru nerespectarea condiţiilor de reciprocitate, dar şi nulitatea contractului în cazul folosirii de interpuşi.

Proiectul legislativ aparţine unui grup de senatori şi deputaţi PSD şi PNL şi a fost respins de Senat. Noul text de lege se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, camera decizională în acest caz.

Sus