Oferte locuri de munca top

Clarificari privind suspendarea ratelor bancare

O nouă Ordonanță de Urgență aduce clarificări în ceea ce privește măsura de suspendare a plăţii ratelor la bănci. Prevederile au intrat în vigoare de luni, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Despre aceasta, ministrul Florin Cîțu precizează: ”Sunt câteva clarificări care au fost omise din ordonanţa trecută, pentru că am văzut discuţiile în spaţiul public şi să nu mai existe discuţii despre dobândă la dobândă sau cine poate beneficia, când poate beneficia. Am extins şi perioada în care se pot face aceste cereri, pentru că era intervalul doar până la sfârşitul perioadei de stare de urgenţă, şi am extins la cel mai târziu 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Deci, acum, permitem oamenilor 45 de zile de la momentul în care apare această ordonanţă de urgenţă să facă cerere către bancă”.

Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Această facilitatea poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanțe la data instituirii stării de urgență pe teritoriul României sau debitorii au efectuat plata acestor restante până la data solicitării suspendării obligației de plată.

Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.

Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.

Astfel, de prevederile prezentei ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Ce trebuie să facă debitorii?

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea prin mijloacele de mai sus, acesta o poate formula pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat care va fi anunțat de către fiecare creditor pe pagina sa de internet, situație în care creditorul are obligația înregistrării convorbirii.

Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, care să nu depășească data de 31 decembrie 2020.

Despre dobânzi

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată, se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit. La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

 

Descărcați aici Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori

 

 

 

 

Citiți și:

Cantitatile mari de materiale de constructii, doar la comanda

Un mare proiect rezidential din Capitala va fi continuat

Licitatie anulata si reluata, pentru lucrari de peste 270 mil euro

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus