Oferte locuri de munca top

Cladirile si terenurile neingrijite sunt supraimpozitate

poza1Pentru a defini care sunt clădirile și terenurile “neîngrijite”, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a propus un set de criterii pentru evaluarea stării de degradare a imoblilelor din oraș.

Pe baza acestor criterii, clădirile și terenurile care nu obțin punctajul necesar vor fi încadrate în categoria “neîngrijite”, iar proprietarii vor plăti impozite mai mari cu până la 500%.

În prezent, în intravilanul Municipiului Focșani există un număr important de imobile, terenuri și construcții total neîngrijite, aflate într-un stadiu mai mare sau mai mic de deteriorare. Toate sunt proprietăți private, motiv pentru care autoritatea publică locală nu poate propune și finanța intervenții asupra acestora.

Propunerea primarului, aceea de a stabili niște criterii privind încadrarea imoblilelor neîngrijite într-o categorie specială de impozitare, are ca principal obiectiv responsabilizarea proprietarilor și înfrumusețarea orașului.

Un teren aflat în paragină sau o construcție aflată în stare de degradare afectează negativ imaginea zonei din care face parte, diminuând inclusiv valoarea terenurilor. Dar, prin reabilitarea și igienizarea imobilelor neîngrijite, cetățenii orașului vor beneficia de un mediu revitalizat, de investiții noi, dar și de mai multă siguranță.

Astfel, primarul propune evaluarea și încadrarea imoblilelor neîngrijite în trei clase de impozitare:

* categoria 1 – imobilele cu degradări majore, care vor fi supraimpozitate cu 500%,

* categoria 2 – imobliele cu degradări medii, supraimpozitate cu 400% și

* categoria 3 – imobliele cu degradări minore, supraimpozitate cu 300%.

Degradările majore sunt degradări grave, care necesită remediere imediată. Volumul degradărilor cuprinde mai mult de jumătate din suprafața sau din corpul construcției. De asemenea, există fisuri mari care influențează structura imoblilului, iar caracterul arhitectural al clădirii este în pericol de a se pierde sau este distrus în mod intenționat. În general, această clasă vizează construcțiile care trebuie reablitate sau desființate.

Degradările medii sunt degradări care trebuie îndepărtate cât mai curând, dar care nu ascund degradări majore sau probleme constructive. Caracterul arhitectural al clădirii este afectat doar parțial.

În fine, degradările minore presupun doar reparații de suprafața și care nu afectează caracterul arhitectural al clădirii.

Din punct de vedere urbanistic, primarul vrea să promoveze, prin acest proiect, dezvoltarea durabilă a Municipiului, asigurarea calității cadrului construit, dar și utilizarea eficientă a terenurilor, în acord cu funcțiunile urbanistice adecvate.


Etichete:
Sus