Oferte locuri de munca top

Clădirile monument istoric ar putea fi reabilitate de primării

DSC02522Faţadele clădirilor monument istoric ar putea fi reabilitate integral cu fonduri de la bugetul local, potrivit unei iniţiative legislative aflate în dezbatere la Camera Deputaţilor luna aceasta.

Astfel proiectul de act normativ propune modificarea legii 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii architectural-ambientale a clădirilor. Prin modificările aduse proprietarii clădirilor monument istoric din zone istorice sau staţiuni de interes naţional care fac dovada că au un venit mediu sau mai mic vor putea beneficia de finanţare integral a lucrărilor la faţade, cu bani de la Primărie. Proprietarii imobilelor reabilitate vor avea la dispoziţie 10 ani pentru rambursarea investiţiei.

Proiectul se doreşte a fi similar cu cel de reabilitare termică prin care Primăria poate finanţa integral lucrările iar apoi îşi recuperează banii.

“Aceste clădiri se află într-o stare de degradare mai mult sau mai puţin accentuată. De asemenea aceste clădiri se află în proprietatea persoanelor fizice, care în multe situaţii nu au capacitatea financiară de a repara aceste imobile astfel încât ele să corespundă criteriilor impuse de calitatea de monument a acestora”, potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor.

Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi PNL şi a fost respinsă de Senat în şedinţa din 14 octombrie urmând să fie dezbătută la Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus