Oferte locuri de munca top

Clădirile cu “bulină roşie” propuse pentru consolidare anul acesta

DSC05749Un număr de 80 clădiri de locuit multietajate sunt incluse în Programul de acţiuni pe anul 2016, în vederea execuţiei lucrărilor de intervenţie şi a elaborării proiectării lucrărilor de intervenţie.

Imobilele sunt încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Astfel, 66 de clădiri de locuit multietajate renominalizate din Programul de acţiuni pe anul 2015, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227/2015. Alte 14 clădiri de locuit multietajate au fost nominalizate de Primăria Municipiului Bucureşti.

Programul prevede execuţia lucrărilor de intervenţie la 33 clădiri de locuit multietajate şi elaborarea documentaţiei tehnico-economice la 47 clădiri de locuit multietajate.

Dintre aceste 29 de clădiri se află în Bucureşti, o clădire în judeţul Prahova, două clădiri în judeţul Tulcea, o clădire în municipiul Sfântu Gheorghe.

Soluţia tehnică de intervenţie cuprinde: consolidarea sistemului structural sau a elementelor structurale în ansamblu; repararea elementelor nestructurale; demolarea parţială a unor elemente structurale/nestructurale, cu/fără modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiunii existente a construcţiei; introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare;  introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcţiei existente; alte categorii de lucrări, respectiv, hidroizolaţii, termoizolaţii etc.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2016, a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de 25 milioane lei, din care se asigură cu prioritate finanţarea acţiunilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic clădirile de locuinţe multietajate. Este vorba despre imobilele nominalizate în Programul de acţiuni pe anul 2016.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, în responsabilitatea proprietarilor construcţiilor intră obligaţia urmăririi comportării în timp a construcţiilor din proprietate şi, după caz, efectuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţii necesare, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.

În Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 sunt prevăzute facilităţi financiare deosebite pentru proprietarii de locuinţe, persoane fizice, respectiv:

–  finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a expertizării tehnice a cladirilor de locuit, cu prioritate a celor multietajate, cu mari aglomerări de persoane, construite înainte de 1977;

– pentru clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa I de risc  seismic şi care prezintă pericol public:

(I). – finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a proiectării lucrărilor de consolidare aferente locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice;

(II). – finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a execuţiei lucrărilor de consolidare aferente locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice;

(III). – restituirea în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe 25 de ani, a contravalorii execuţiei lucrărilor de consolidare finanţate din alocaţii bugetare;

(IV). – exceptarea proprietarilor, persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie de la restituirea contravalorii execuţiei lucrărilor de consolidare finanţate din alocaţii bugetare;

– scutirea de taxă pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrări de consolidare.

Până în prezent Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile municipiilor şi oraşelor, beneficiare de alocaţii din transferuri de la bugetul de stat, au finalizat lucrările de consolidare la 26 de clădiri (1012 apartamente) cu destinația de locuințe. Acestea sunt localizate în: București 19 clădiri construite înainte de 1940 (693 apartamente); în municipiul Bacău, o clădire (48 apartamente); în municipiul Brăila, o clădire (36 apartamente); în municipiul Galați, o clădire (60 apartamente); în municipiul Ploiești, o clădire (60 apartamente); în municipiul Roman, o clădire (45 apartamente); în municipiul Târgu Mureș, o clădire (20 apartamente); în oraşul Hârşova, o clădire (60 apartamente).

Programul de acţiuni pe anul 2016 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la blocurile multietajate se află în prezent în stadiul de consultare publică.

Descarca aici   Lista cladirilor ce vor fi consolidate

Sus