Oferte locuri de munca top

Cladire monument istoric din Iasi, admisa la precontractare

Proiectul depus de Consiliul Județean Iași, pentru consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea clădirii monument istoric de pe Strada Vasile Alecsandri nr. 6, a fost admis deja de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est, în etapa de precontractare.

Consiliul Județean poate recupera, astfel, fondurile investite până acum pentru reabilitarea monumentului istoric și poate atrage sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 16,5 milioane lei, C.J. Iași decontând până acum, cheltuieli în valoare de 8,5 milioane lei.

Monumentul istoric de pe Strada Vasile Alecsandri are o suprafață construită de 1160 metri pătrați și o suprafață totală desfășurată de 3988 metri pătrați. În trecut, în acest imobil a funcționat Revista “Viața Românească” și tot aici, a fost sediul Chesturii de Poliție din Iași.

Clădirea va găzdui Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 și vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparținut junimiștilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, o zonă dedicată Pogromului, dar și un muzeu al literaturii evreiești din România.

” În mai puțin de o lună de la depunere a intrat deja în etapa de precontractare și cred că vom reuși, ca în foarte scurt timp, să semnăm contractul de finanțare. Este vorba despre o sumă importantă, pe care Consiliul Județean o poate atrage din fonduri nerambursabile. Lucrările de restaurare care se desfășoară acum la clădire sunt de foarte bună calitate iar, la final, vom putea prezenta ieșenilor și nu numai, o adevărată bijuterie arhitecturală”. a afirmat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

Proiectul ”Consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea clădirii monument istoric de pe Strada Vasile Alecsandri nr. 6” a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus