Solplanet x AeroFix

Citirea contoarelor de energie electrica – posibile licitatii trucate

O investigație privind posibile trucări ale unor licitații publice organizate de autoritățile contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie electrică din România a fost declanșată de Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele Andrem Strategy SRL și Electro Strategy SRL și-ar fi coordonat politicile comerciale astfel încât să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică organizate de entități contractante.

Acestea sunt Distribuție Energie Electrică România, E Distributie Muntenia, Distributie Energie Oltenia, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, E-Distributie Banat SA.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de investigație, precum și la Servelectro Integral SRL și Serv HR Integral SRL, având în vedere legăturile comerciale cu Andrem Strategy SRL.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Un parc eolian va fi extins cu 20 de turbine

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus