Oferte locuri de munca top

Circa 900 milioane de lei intra in conturile constructorilor

Circa 900 milioane de lei din bani europeni intră în conturile constructorilor. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a anunțat că a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, declarații de cheltuieli în valoare totală de 1.82 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 373 milioane de euro (a doua declarație ca valoare a POIM 2014-2020).

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru perioada decembrie 2020 – februarie 2021.

Cele mai semnificative rambursări au vizat infrastructura de transport, cu proiecte precum:

* Drumul expres Craiova-Pitești – circa 625 milioane lei;

* Reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul 2, km 614 -Gurasada și tronsonul 3 Gurasada – Simeria – circa 157 milioane lei;

* Varianta de ocolire Bacău – circa 115 milioane lei.

Rambursări importante au fost operate și pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, astfel:

* Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC Raja SA Constanța, în perioada 2014-2020 – aproape 33 milioane lei;

* Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020 – peste 22 milioane lei;

* Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020 – peste 12 milioane lei.

În urma modificării Regulamentului CE 1303/2013, Comisia Europeană va aplica rata de cofinanțare de 100% pentru anul contabil curent.

În baza sumelor decontate beneficiarilor, Autoritatea de Management realizează declarații de cheltuieli pe care le transmite ulterior Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, aceasta fiind o etapă importantă în finalizarea procesului de rambursare a banilor investiți prin proiecte europene.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus