Oferte locuri de munca top

Circa 3.000 de primării trebuie să investească miliarde de euro pentru iluminat la standarde europene

street-light-against-a-streak-of-pink-sunset-cloudNumai în 34 de primării există servicii de iluminat organizate conform legislaţiei în domeniu, au afirmat specialiştii din domeniu prezenţi la conferinţa „Iluminatul şi spaţiul public urban”, organizată la Sibiu de Asociaţia Română pentru Iluminat şi Comitetul Naţional Român de Iluminat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

Investiţiile pentru eficientizarea iluminatului public, atât stradal, când şi din instituţii cum ar fi şcolile, reprezintă în prezent o mare provocare pentru administraţiile locale din România.

Necesarul de investiţii la nivelul celor aproximativ 3.000 de primării pentru a atinge standardele europene în domeniu este de ordinul miliardelor de euro.
Investiţiile în sisteme de iluminat eficiente energetic pot reduce factura de electricitate a administraţiilor locale cu până la jumătate, bani care pot fi folosiţi apoi pentru alte capitole.

„Iluminatul în România trebuie îmbunătăţit, eficientizat, mers pe drumul pentru ca iluminatul public să corespundă cerinţelor europene. Cred că astăzi administraţiile locale prezente vor afla încotro se merge cu iluminatul public, încotro trebuie investit, astfel încât investiţiile să corespundă standardelor. Trebuie să fie sănătos, eficient, să răspundă unor criterii. Riscurile mari sunt să facem investiţii inutile, astfel încât când directivele europene vor intra în funcţiune, să reluăm procesul de investiţii”, a afirmat  preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, citat de Agerpres.

In exerciţiul financiar 2014-2020 există la dispoziţie fonduri europene pentru modernizarea iluminatului public care ar putea fi accesate de către autorităţile publice, cu cofinanţare BERD şi UE, însă cadrul naţional de folosire a acestor fonduri nu este clar definit, existând şi alte probleme dincolo de lipsa de bani a autorităţilor locale.

Sus