Oferte locuri de munca top

Cine ar putea fi scutit de plata tarifelor pentru cadastru

Două tipuri de operațiuni cadastrale vor putea fi scutite de plata tarifelor de cadastru și publicitate imobiliară. Aceasta printr-o propunere legislativă, înaintată de un grup de 24 de deputați PMP și USR.

În prezent, aceasta este înregistrată la Senat pentru dezbatere. Astfel, până la data de 31 decembrie 2028, prima operațiune scutită de plata tarifelor de cadastru și publicitate imobiliară este înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate în baza certificatului de moștenitor asupra imobilelor ce reprezintă teren situat în extravilan. Acest lucru este valabil pentru imobile cu valoare de până la 50.000 lei.

Totodată, scutirile de plată sunt valabile și pentru operațiunile de alipire a terenurilor cu orice fel de destinație, situate în extravilan. Scopul acestor modificări este majorarea numărului de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Conform datelor furnizate de ANCPI, în noiembrie 2018 doar 29,98% din numărul estimat de imobile din România este gestionat de sistemul informatic. Este de menționat faptul că această inițiativă acoperă înregistrarea cadastrală la cererea proprietarului, spre deosebire de lucrările de înregistrare sistematică reglementate prin Programul național de cadastru și carte funciară, care se îndeplinesc la cererea UAT-urilor.          

 

 

Citiți și:

Vor fi construite 190 apartamente in blocuri cu 10 niveluri, in Capitala

O parcare supraetajata primeste autorizatie de construire

87 strazi vor trece de la stadiul de pamant la asfalt

 

 

 

  Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus