Oferte locuri de munca top

Chiriile stagneaza in mari orase

După ce prețurile de vânzare a locuințelor au dat semne de scădere, și chiriile au stagnat în unele mari orașe în cursul lunii trecute.

Astfel, prețurile de închiriere au stagnat în Capitală pe parcursul lunii octombrie atât în cazul garsonierelor, cât și al apartamentelor cu două camere, după cum se arată într-o analiză a imobiliare.ro. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unor astfel de locuințe a rămas de 320 euro/lună, respectiv 500 euro/lună.

De asemenea, prețurile de închiriere au stagnat în Brașov în luna octombrie.

Iași și Timișoara se mențin orașe mai accesibile pentru cei care vor să se închirieze un apartament

Constanța, însă, conduce în clasamentul celor mai semnificative majorări ale chiriilor într-un an.

În București, au mai crescut chiriile cerute pentru apartamente cu trei camere. Dacă în luna septembrie proprietarii solicitau, în medie, 650 euro/lună pentru o locuință de acest tip, în octombrie au cerut o medie de 675 euro/lună.

Cele mai scumpe zone din Capitală au fost, în luna octombrie, Aviatorilor – Kiseleff și Primăverii. Pentru a închiria un apartament aici un chiriaș trebuie să aloce un buget lunar mediu de 1.250 de euro. În top se menține și zona Herăstrău, unde chiria ajunge la 1.150 euro/lună.

Cea mai ieftină zonă din București a fost, luna trecută, pentru cei care au dorit să închirieze o locuință Costin Georgian – Lucrețiu Pătrășcanu, situată la limita sectorului 3. Proprietățile din oferta disponibilă în această parte a Capitalei aveau și suprafețe destul de reduse. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament a fost de doar 350 euro/lună. O sumă similară este suficientă și pentru un potențial chiriaș interesat de zona Giurgiului. Apartamente ieftine pot fi găsite și în cartierul Berceni din sectorul 4.

Sectorul 6 din vestul orașului cuprinde, în schimb, unele dintre cele mai căutate cartiere din București. Militari – Gorjului – Lujerului – Uverturii și Drumul Taberei s-au aflat în ultimele 12 luni în topul preferințelor celor care și-au căutat un apartament de închiriat pe Imobiliare.ro. Centrul orașului atrage, la rândul său, un număr semnificativ de potențiali chiriași. Discutăm, de această dată, despre zona Victoriei – Romană – Universitate.

Mare proiect rezidential, aproape de autorizarea executarii lucrarilor

Stagnare la nivelul pieței din Brașov

Prețurile practicate pe piața închirierilor de locuințe din Brașov au stagnat pe parcursul lunii octombrie. Proprietarii solicită pentru o garsonieră 300 euro/lună, iar pentru un apartament cu două camere 450 euro/lună. Persoanele interesate de locuințe mai spațioase trebuie să scoată din buzunar sume considerabil mai mari pentru a le obține. Un apartament cu trei camere poate fi închiriat în Brașov, în medie, cu 600 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din Brașov este Calea Poienii. Chiriașii care au vrut să se mute într-un apartament aflat aici au plătit în octombrie, în medie, 1.000 euro/lună. Prund-Șchei și  centrul istoric al orașului dispun, la rândul lor, de unele dintre cele mai scumpe locuințe scoase la închiriere pe piața locală.

Un apartament în zona Florilor-Craiter (Kreiter) costă, în schimb, doar 350 euro/lună, iar unul în zona Triaj-Hărman 390 euro/lună. Locuințe ieftine de închiriat pot fi găsite și în zona Gării.

Cel mai căutat cartier din Brașov pentru cei interesați de închirierea unei locuințe este Tractorul. Acesta s-a dezvoltat accelerat pe segmentul rezidențial nou în ultimii ani. Astra este un alt cartier popular în rândul celor care și-au căutat un apartament în care să se mute cu chirie pe Imobiliare.ro rivalizând la acest capitol cu centrul istoric al orașului.

Chirii cerute pentru locuințe din Cluj-Napoca

Proprietarii le-au solicitat chiriașilor suma de 335 euro/lună pentru o garsonieră

Pentru un apartament cu două camere chiria s-a menținut la un nivel similar cu cel din Capitală, respectiv de 500 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere bugetul mediu necesar a ajuns la 650 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca este Andrei Mureșanu. Un apartament aici costa în octombrie 700 euro/lună. Centrul orașului este, la rândul său, destul de costisitor pentru chiriași. Proprietarii solicită, în medie, 650 euro/lună pentru un apartament cu o astfel de poziționare privilegiată. Cu un buget de 625 euro/lună poți închiria o locuință în zona Sopor care s-a dezvoltat semnificativ, în ultimul timp, pe segmentul rezidențial nou.

La polul opus se află cartierul Mănăștur. Bugetul mediu necesar pentru achitarea chiriei lunare ajunge la doar 430 de euro în acest caz. Plătești cu doar câțiva euro în plus pe lună pentru un apartament în zona Bulgaria.

Interesul potențialilor chiriași s-a îndreptat, în special, spre cartierele Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur.

Peste 200 de unitati locative intr-un viitor ansamblu

Cele mai căutate zone din Constanța pentru închirieri

Chiriile pentru apartamentele cu două și trei camere din Constanța s-au majorat în luna octombrie. Dacă la începutul toamnei un chiriaș avea nevoie, în medie, de 430 euro/lună pentru a închiria o locuință cu două camere, în octombrie cheltuielile sale au crescut la 450 euro/lună. Un apartament cu trei camere putea fi închiriat în septembrie cu 560 euro/lună. Luna trecută, se solicita pentru o proprietate similară suma de 600 euro/lună.

Zona Faleză Nord este cea mai scumpă din oraș pentru chiriași. Proprietarii scot pe piață apartamente ce pot fi închiriate, în medie, cu 600 euro/lună. În centrul orașului te poți muta cu o chirie de circa 550 euro/lună. La polul opus se află zona industrială-CET unde chiriașii plătesc doar 250 euro/lună.

Cel mai mare interes în rândul potențialilor chiriași în ultimul an a fost manifestat pentru apartamentele disponibile în zonele Tomis Nord-Badea Cârțan, Universitate (Capitol-Central) și Faleză Nord.

Cea mai scumpă zonă din Iași este și cea mai căutată

Proprietarii din Iași le-au cerut, în octombrie, chiriașilor o sumă medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră și 400 euro/lună pentru un apartament cu două camere. În cazul apartamentelor cu trei camere prețurile s-au majorat ușor luna trecută comparativ cu începutul acestei toamne. Dacă în septembrie aveai nevoie de un buget de 482 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în octombrie acesta se apropia de 500 euro/lună.

Cele mai scumpe zone din Iași sunt Copou – Sărărie, Moara de Vânt și zona centrală a orașului. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 450 euro/lună.

Copou-Sărărie este, totodată, și cea mai populară zonă din Iași pentru cei interesați de închirierea unei locuințe, în ultimele 12 luni. Tătărași și centrul orașului atrag, de asemenea, privirile celor mai mulți potențiali chiriași.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus