O iniţiativă legislativă pentru eliminarea pragului minim pentru preţul certificatelor verzi a intrat în dezbatere publică la Senat.
Un grup de parlamentari independenţi şi de la PSD propun schimbarea art. 11 din Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, republicată.
Articolul 11 alin. 1 se modifică şi va avea următorul conţinut: “Începând cu 1 ianuarie 2016 valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa centralizată, prevăzută la art. 10, alin. 2, nu va depăşi 55 de euro/ certificat.“
Forma prezentă a legii impune un prag minim de 27 de euro , prag care nu este justificat în prezent fiind vorba de o supraofertă pe piaţa de energie regenerabilă. Supraoferta ar putea duce la scăderea preţurilor sub pragul minim, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.
În august 2014 capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată de 4,704 MW, România depăşind ponderea de 24% din consumul final, targetul asumat pentru 2020, potrivit motivării.
Iniţiativa va fi trimisă pentru un punct de vedere la Guvern şi pentru aviz la Consiliul Legislativ la începutul lunii martie.