Oferte locuri de munca top

Cererea ridicata a dus la scumpirea terenurilor destinate proiectelor logistice

Ionuț Petcu, managing partner SVN România Comercial

Interesul dezvoltatorilor activi pe piața rezidențială în ceea ce privește achiziționarea de terenuri în București este, în ansamblu, mediu spre scăzut, cu siguranță mai scăzut ca în alți ani, în principal din cauza blocajului urbanistic din Capitală.

 

 

 

Desigur, terenurile care au deja documentația urbanistică aprobată sau chiar autorizație de construire sunt foarte atractive, însă numărul acestora este relativ redus raportat la piața în sine.

Terenurile pretabile unor dezvoltări de dimensiuni mari reprezintă un caz aparte, numărul potențialilor cumpărători fiind însă și în acest caz mai redus, deoarece orice investitor va trebui să se aștepte la un proces îndelungat și anevoios de obținere a aprobărilor necesare începerii unei dezvoltări.

Prima parte a acestui an a adus câteva tranzacții cu terenuri de dimensiuni mari. Acestea nu sunt reprezentative pentru dinamica pieței în sine, fiind vorba de un număr restrâns de potențiali cumpărători și de terenuri cu un potențial de business ridicat, pe care totuși nu va începe prea curând un proces de dezvoltare.

Global Investment Group Bucuresti – focusati pe performanta!

În plus, piața terenurilor situate în imediata apropiere a Bucureștiului beneficiază de un interes foarte ridicat din partea dezvoltatorilor de spații logistice.

În ceea ce privește evoluția din acest an a prețurilor terenurilor nu cred că putem vorbi de o medie, piața fiind foarte variată și fragmentată.

Terenurile care au autorizări obținute, minim PUZ, au înregistrat cu siguranță creșteri de prețuri. Există unele tranzacții cu astfel de proprietăți, care au deja proiectele desenate prin prisma autorizațiilor, însă sunt relativ puține.

Terenurile de mici dimensiuni destinate construirii unei locuințe proprii se autorizează mult mai ușor. Este important ca terenul să fie în intravilan, să beneficieze de utilități și, preferabil, să fie amplasat într-o zonă de case – sau cu regim urbanistic destinat caselor.

ALPHA BUILDERS Constanta ghidati de calitate: Blocurile turn reprezinta ”perlele coroanei”

Cererea pentru terenurile pretabile dezvoltărilor logistice a rămas constantă față de 2021, la un nivel foarte ridicat, dar constantă. Autorizările se obțin mult mai ușor, autoritățile locale fiind de regulă încântate de perspectiva unor investiții noi majore.

Această cerere ridicată a dus și la creșteri de preț în procente de două cifre pentru terenurile destinate unor proiecte logistice, creștere care a fost însă absorbită de piață.

 

 

Sus