Oferte locuri de munca top

Cererea redusa pentru construirea de locuinte impinge in jos preturile

Prețul pentru construirea clădirilor rezidențiale la roșu a scăzut în Germania în august, pentru prima dată din 2020.

„Ceea ce poate părea inițial un semn bun pentru cei care construiesc, nu este un motiv de relaxare pentru industria construcțiilor. Reducerea prețurilor pentru construcția brută este cauzată de scăderea puternică a autorizațiilor de construire și a comenzilor. Companiile reduc, prin urmare, prețurile la construcții pentru a-și folosi și păstra personalul”, a comentat directorul general al Bauindustrie, Tim-Oliver Müller.

”Această dezvoltare este extrem de periculoasă pentru constructorii de locuințe. Pentru că dacă prețurile de construire nu mai acoperă costurile, acest lucru poate pune în pericol existența companiei și, în cel mai rău caz, poate declanșa un val de insolvențe”, a avertizat șeful asociației.

În primul semestru, numărul de insolvențe în sectorul de construcții din Germania a crescut cu 39%, iar pentru dezvoltatorii de clădiri rezidențiale a crescut cu 43%.

De asemenea, în septembrie, în cadrul testului ifo asupra climatului de afaceri, un sfert din companiile chestionate din industria construcțiilor de clădiri, care se ocupă în principal de construcția brută, au raportat că prețurile de construire a locuințelor nu mai acoperă costurile.

Blocuri cu 12 niveluri, autorizate

Müller: „Sperăm că actuala scădere a prețurilor de construire va avea un impact pozitiv asupra cererii pentru construcțiile rezidențiale și că deficitul de cerere va fi parțial compensat. Cu toate acestea, în contextul costurilor ridicate ale dobânzilor, suntem sceptici. Prin urmare, construcțiile de locuințe au nevoie de un program masiv de reducere a dobânzilor pentru clădirile cu standard de eficiență EH55. Pentru că problema principală în această criză este că investitorilor le lipsesc pur și simplu lichiditățile.”

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus