Oferte locuri de munca top

Cererea de spatii de birouri a crescut, in Capitala

Interesul chiriașilor de birouri a fost mult mai mare în București, în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu primul trimestru, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Companiile au tranzacționat, în total, o suprafață de 128.915 mp, ce implică închirieri de spații noi și renegocieri. S-a înregistrat astfel o creștere de 131% față de primul trimestru din 2023 și de 48% față de trimestrul doi al anului trecut.

Companiile care au închiriat cele mai mari spații de birouri sunt: eMag, cu o suprafață de 10.000 mp în Globalworth Square; Banca Transilvania, cu o arie de 9.860 mp în Green Court; Vois (divizia Vodafone), cu 5.462 mp în The Bridge; Coca-Cola, cu 4.500 mp, în Globalworh Campus și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu un spațiu de 3.780 mp în Sema Park.

“În acest an expiră sau se apropie de final multe contracte de închiriere mari, care au trecut de unul, două sau chiar trei cicluri de închiriere, realizate în urmă cu 4-15 ani, în clădiri de birouri care au fost date în folosință într-o perioadă în care a fost livrat un număr mare de imobile cu acest obiectiv. În prezent, aceste companii fanion, cu nume sonore și suprafețe închiriate foarte mari, negociază cu actualii proprietari și în paralel își caută variante mai bune în ceea ce privește prețul, locația sau facilitățile. În baza acestor considerente s-a concretizat un volum mare de tranzacții în trimestrul doi al acestui an și creșterea va continua, probabil cel puțin încă un trimestru de acum încolo“, a precizat Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Jumătate din chiriașii de birouri care au încheiat tranzacții în trimestrul doi au căutat spații noi pentru a se muta și jumătate și-au reînnoit contractele pentru spațiile de birouri în care activează în prezent.

Trei oferte pentru un contract de aproape 16 mil euro

S-a livrat o singură clădire de birouri

În trimestrul doi al anului, a fost dat în folosință turnul @expo clădirea A, cu o suprafață închiriabilă totală de birouri de 28.360 mp.

Până la finalul anului, dezvoltatorii estimează că vor mai livra faza a doua a clădirii U Center, deja închiriată în procent de peste 50% și cu un contract de închiriere cu o suprafață mare aflat în fază de negociere și două clădiri mici de birouri, cu suprafețe între 1.500 mp și 8.000 mp, tip boutique, în zona centrală.

Per total, livrările de spații noi de birouri vor fi pe un trend de scădere, atât în perioada a doua a anului, cât și anul viitor. Această situație se reflectă deja și într-un trend descrescător al tranzacțiilor de pre-închiriere. În trimestrul doi a fost semnat un singur contract de pre-închiriere, cu o suprafață de doar 1.000 mp.

Intrăm într-o perioadă cu foarte puține proiecte de birouri autorizate și aflate în construcție, fapt pentru care, după ocuparea clădirilor livrate în trimestrul doi, nu vom mai avea alternative pentru pre-închiriere a unor suprafețe mari în clădiri noi. În urma amânării unor proiecte, anul acesta se livrează în total 117.167 mp, din care 69.860 mp s-au dat deja în folosință în primele două trimestre. Anul viitor, estimăm că se vor livra și mai puține spații, cu o suprafață totală de doar  31 mii mp, mai puțin decât are clădirea inaugurată în trimestrul doi al acestui an. De aceea, atenția chiriașilor se va îndrepta către clădirile existente, diferențierea realizându-se în funcție de locație, de calitatea clădirilor și de gradul de implementare al noilor norme ESG“, a declarat Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus