Oferte locuri de munca top

Cererea de credite imobiliare in crestere

IMG_8566Cererea de credite imobiliare a inregistrat o crestere semnificativa pentru prima oara dupa 2012 in trimestrul al doilea din 2014 si ar trebui sa continue trend-ul ascendent si catre sfarsitul anului, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei.
In perioada aprilie-august 2014 standardele de creditare s-au mentinut neschimbate, in linie cu asteptarile anterioare ale bancilor. In acelasi timp bancile din zona euro au relaxat usor conditiile de creditare.
Cu toate acestea “sectorul imobiliar se mentine ca fiind cel mai riscant din perspectiva calitatii portofoliului de credite al bancilor, iar riscurile asociate firmelor care activeaza in sectorul constructii si intermediere financiara sunt de asemenea in crestere. Sectorul energetic este singurul pentru care bancile percep un risc de credit in scadere comparativ cu trimestrul precedent.”, se arata in raportul BNR.
Gradul mediu de indatorare a ramas relativ neschimbat in perioada aprilie-august 2014. Atat in cazul creditelor nou acordate, cat si la nivelul portofoliului total de credite imobiliare, acesta s-a mentinut in jurul valorilor de 46 %.
La nivelul stocului total de credite imobiliare, valoarea medie a LTV (loan-to-value) nu a cunoscut variatii semnificative comparativ cu trimestrul precedent, situându-se la circa 86 la sută.
In trimestrul al treilea bancile autohtone prognozeaza o relaxare a standardelor de creditare indiferent de destinatia creditului in special la creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri.

Sus