Oferte locuri de munca top

Cerere stabilă de credite ipotecare în primul trimestru din acest an

Cererea de credite ipotecare ar putea fi constantă în primele trei luni ale acestui an, la o valoare similară cu cea înregistrată în trimestrul patru al anului trecut.

Prețurile imobilelor rezidențiale s-au majorat semnificativ în T4 2016. De asemenea, cererea pentru creditele de achiziție de locuințe și terenuri a crescut semnificativ în T4 2016, conform așteptărilor formulate în trimestrul anterior, potrivit unui raport al BNR.

În ultimele trei luni din 2016, evoluția pozitivă a cererii de credite ipotecare a fost însoțită și de scăderea substanțială a numărului de cereri respinse pentru acest tip de credite.

De asemenea, standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare s-au menținut neschimbate în T4 2016 după o relaxare semnificativă în trimestrul anterior.

Evoluția din ultimele două trimestre ale anului trecut arată încheierea unui scurt ciclu de înăsprire importantă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor ipotecare în contextul adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Pentru T1/2017, băncile estimează menținerea constantă a standardelor de creditate pentru ipotecare.

Principalul motiv pentru înăsprirea condiţiilor de creditare ipotecară a fost politica monetară prudenţială a BNR, în special cerințele privind evaluarea bonității debitorilor. În același timp, instituțiile de credit au considerat că modificarea concurenței din sectorul bancar a avut un aport pozitiv în relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare.

Mai exact în T4 2016 băncile au relaxat semnificativ cerințele cu privire la ponderea maximă a creditului în valoarea garanției ipotecare (LTV) și costurile creditării altele decât dobânzile, dar cerințele referitoare la ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar au fost înăsprite moderat. Pentru ceilalți termeni ai împrumuturilor ipotecare nu s-au consemnat modificări în T4/2016.

 

Valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele ipotecare nou-acordate în ultimele 3 luni  din 2016 a fost de aproximativ 80%  relativ neschimbată față de valoarea înregistrată în trimestrul anterior. Pentru stocul total de credite ipotecare a fost consemnată o valoare medie a LTV de aproximativ 85 %, de asemenea

în linie cu nivelul din T3/2016

Rapoartele băncilor din zona euro arată standarde de creditare neschimbate pentru ipotecare în ultimele trei luni din 2016, în timp ce în cazul creditelor de consum standardele de creditare au continuat să se relaxeze.

La nivel european previziunile pentru următorul trimestru arată că standardele de creditare pentru toate tipurile de credite destinate populației se vor relaxa.

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus