Oferte locuri de munca top

Cerere mare pentru hale de productie si spatii de depozitare

Pe piața imobiliară a spațiilor de producție și depozitare se constată o creștere atât a cererii, cât și a ofertei.

”Pe lângă municipiul București, cerere foarte mare există și pe zona de Vest a țării, unde sunt multe solicitări pentru spații de producție și, automat, și pentru spații de depozitare. Principalele orașe căutate rămân aceleași – Capitala, Cluj Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov, Craiova”, ne-a spus Alexandru Cristea, country manager depozitinfo.ro.

În zona Moldovei dezvoltarea industrială merge mai greu. ”Cu toate acestea, se construiesc și acolo noi spații de depozitare, spre exemplu în Bacău sau în Brăila. În schimb, Iași și Suceava nu prea dețin astfel de unități, acolo se fac doar dacă vine un investitor și se construiește special pentru el, dar proiecte logistice foarte mari nu sunt în acea zonă. Interes există în schimb pentru zonele din Sud, unde se cer preponderent spații de depozitare mari”, mai spune domnul Cristea.

Aproape 7 mii mp de noi spatii de productie, pentru o multinationala

Multe firme din Ucraina s-au relocat în România

Perioada de pandemie a schimbat foarte multe și pe acest segment al pieței imobiliare. S-a înregistrat pe timpul pandemiei o creștere foarte, foarte mare a cererii pentru depozite, pentru că a venit boom-ul magazinelor online. Evident, toată acea perioadă a fost atipică, fiind afectate numeroase sectoare, dar, pe de altă parte, altele s-au dezvoltat foarte mult. Spre exemplu, depozitele frigorifice au fost extrem de căutate, pentru că nemaifiind cerere la restaurante, toate produsele congelate era obligatoriu să fie depozitate corespunzător. În schimb, au apărut foarte multe afaceri mici, care și ele au avut nevoie de spații de depozitare.

Pe partea industrială, în ultima perioadă au început să apară numeroase solicitări  pentru spații destinate activităților de producție, spre exemplu de mase plastice. Aceasta pentru că, din cauza războiului, multe companii din Ucraina au fost nevoite să se relocheze și caută oportunități în România. Nu caută neapărat în zona Moldovei, care ar fi mai aproape, sunt interesați tot de orașele amintite anterior, fie cum ar fi Constanța, pentru că are port și au nevoie pentru exporturi, fie Capitala, deoarece acolo au foarte multe opțiuni și găsesc mult mai ușor și rapid forță de muncă. Bineînțeles și pe partea aceasta rămâne foarte căutată și zona de Vest, pentru că aici se construiesc în continuare spații destinate producției. Pe lângă Timișoara, deși nu este la distanță foarte mare, și Aradul a început să aibă multe parcuri industriale, a mai precizat Alexandru Cristea.

Ponderea investitorilor străini este de aproape de 80%

Ponderea investitorilor străini în companiile care dezvoltă parcuri industriale, comparativ cu cei autohtoni, ar fi undeva la 70 – 80%.

„Cei mai mari jucători pe piața de profil din România sunt belgieni și olandezi. Și ai noștri merg pe construcții de spații logistice, doar că au început să fie cumpărați de marile companii străine. Nu vorbim de depozite de 2.000 – 5.000 mp, ci de la 20.000 – 30.000 mp în sus. De obicei, ei merg pe greenfield, își achiziționează terenuri și apoi construiesc cum vor și ce vor.

Mai sunt cei care au achiziționat parcuri sau platforme  industriale vechi, care de obicei sunt în zone aproape centrale ale orașelor, pe care le-au transformat în complexuri rezidențiale, parcuri de retail etc. Dar în cazul depozitelor, acestea se construiesc separat. ”, este de părere domnul Cristea.

Chiriile pe metru pătrat au crescut, de asemenea, din cauza scumpirii serviciilor și a cheltuielilor de întreținere. ”Spre exemplu, pentru o construcție nouă a unui spațiu de depozitare, putem vorbi de 4,5 – 5 euro/mp/lunar. Depinde foarte mult și de suprafața dorită, dar și de perioada de închiriere, pentru că pot fi negocieri. În general, contracte foarte multe se încheie pe 3 – 5 ani pentru un depozit, iar pentru spații de producție perioada este cam de 10 ani”, a mai spus Alexandru Cristea.

Pregatiri pentru edificarea unui centru logistic, cu peste 35 mii mp, in Bucuresti

„Încă suntem ieftini!”

Comparativ cu prețurile de închiriere a spațiilor logistice din alte țări apropiate, potrivit specialistului amintit: „încă suntem ieftini! Cam pe la același nivel suntem cu Polonia, doar că acolo, fiind un teritoriu mai mare și mult mai multe parcuri industriale, competiția este mult mai mare pentru a atrage chiriași.

Republica Cehă este foarte scumpă la capitolul despre care vorbim, în special Praga, unde nu mai există spații disponibile, solicitanții de spații de depozitare de închiriat trebuie să aștepte chiar și 2 ani până să găsească ceva.

În ceea ce privește Ungaria sunt un pic mai scumpi decât noi, nu există foarte multe oferte, dar apar în continuare noi parcuri industriale. Oricum nici acolo nu mai sunt disponibilități în zone foarte bune, spațiile fiind deja ocupate”.

Revenind la țara noastră, în opinia lui Alexandru Cristea, „se vor dezvolta destul de multe business-uri în zona Brașov, legate de viitorul aeroport, dar și acolo la un moment dat se vor opri construcțiile. E zonă muntoasă și, exact cum se întâmplă deja la Cluj Napoca, nu vor mai exista foarte multe terenuri disponibile. În schimb, pe zona de centură a Bucureștiului se vor ridica în continuare multe asemenea spații logistice”.

*

La sfârșitul lunii iulie 2022 în România erau înregistrate 105 parcuri industriale, conform Ministerului Dezvoltării. Acest sector rămâne în continuare atractiv pentru investitori, datorită numeroaselor facilități prevăzute de legislație, printre care scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului, dar și faptul că nu se plătește impozit pe terenurile aferente parcului industrial și nici impozit pe clădirile care fac parte din infrastructura acestuia. La rândul lor, firmele din cele mai diverse domenii sunt permanent în căutare de soluții constructive, fie privind achiziția sau închirierea de hale de depozitare sau de spații de producție. Acest segment imobiliar nu a trecut în ultimii ani prin mari șocuri, neavând prea mult de suferit nici din cauza pandemiei și nici din cauza războiului.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus