Oferte locuri de munca top

Cele trei spitale regionale necesita inca 1 mld euro

Construirea spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova necesită fonduri suplimentare de aproximativ 1 miliard euro. Un memorandum, inclus pe agenda ședinței Guvernului de astăzi, propune mai multe măsuri considerate necesare realizării celor trei obiective de investiții. Astfel, oficialii doresc realizarea proiectelor celor trei spitale în două etape, în vederea obținerii finanțării europene nerambursabile suplimentare, de aproximativ 1 miliard de euro, din ciclul de finanțare 2021 –  2027. Această sumă este necesară acoperirii deficitului de finanțare.

Cele două etape includ: * Etapa 1, finanțată din POR 2014 – 2020, va avea ca obiective: întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție și a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa a 2-a. * Etapa 2, finanțată din POR 2021- 2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor trei Spitale Regionale de Urgență.

Totodată, guvernanții intenționează să transmită către AM POR propunerea de modificare a ratei de cofinanțare de la 50% la 85% pentru proiectele din prima etapă. Ei au în vedere inițierea demersurilor necesare pentru includerea finanțării spitalelor regionale în cadrul viitorului POR 2021 – 2027.

O altă măsură prevede realizarea de către Ministerul Sănătăţii a demersurilor necesare îndeplinirii condiţiei favorizante ,,Cadru de politică strategic pentru sănătate”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR).

Aceste inițiative vin în urma unei mese rotunde organizată de către Ministerul Sănătății cu reprezentanții echipei de proiect BEI, precum și cu oficiali din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale sunt prevăzute să fie predate în luna decembrie 2018, conform angajamentelor consultanților BEI. Aceștia au fost contractați pentru furnizarea SF-urilor și aplicațiilor de finanțare pentru proiectele spitalelor de urgență în anul 2016.        

 

 

Citiți și:

Vor fi construite 190 apartamente in blocuri cu 10 niveluri, in Capitala

O parcare supraetajata primeste autorizatie de construire

87 strazi vor trece de la stadiul de pamant la asfalt

 

 

 

    Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus