Oferte locuri de munca top

Cele mai mari salarii in constructii depind de mai multi factori

Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre cei mai mari angajatori și oferă unele dintre cele mai mari salarii pentru anumite calificări. Dar cei interesați trebuie să țină cont de faptul că nivelul veniturilor variază în funcție de mai mulți factori.

În primul rând contează nivelul de experiență și specializare, apoi localizarea geografică a șantierului și, nu în ultimul rând, cererea și oferta din piață, după cum apreciază specialiștii în recrutare.

”Se observă o atenție deosebită pentru atragerea inginerilor, a șefilor de șantier cu expertiză în coordonarea operațiunilor de zi cu zi, dar și o creștere a interesului pentru construcții ecologice și sustenabile, ce duce la creșterea cererii pentru specialiști în energie verde și eficiență energetică”, spune Dorina Tîrșogoiu, Branch Manager Adecco în Craiova.

Multe specializări sunt foarte bine plătite și datorită lipsei de specialiști, a mai spus Corina Diaconu, managing director al agenției de recrutare ABC Human Capital.

Reprezentantul unei alte firme de recrutare a dat câteva exemple concrete de salarii din sectorul construcțiilor, unde multe dintre serviciile necesare sunt acoperite prin externalizare.

„Inginerii de infrastructură, foarte căutați pentru autostrăzi, inginerii coordonatori de proiecte sau proiectanți autorizați încasează 15.000 – 20.000 lei pe lună. Apoi, diriginți de șantier, certificați, încasează 10.000 de lei pe lună, însă și aici suma depinde de dimensiunea proiectului”, a spus acesta.

Nivelul salariilor depinde și de zona geografică în care sunt posturile disponibile.

În Galați, de exemplu salariul net pentru un inginer electromecanic pleacă de la 4.800 lei iar în Brăila, pentru postul de Inginer Service la o companie de Antrepriză Generală lucrări și Integrator soluții de utilizare eficientă a Energiei Convenționale și Regenerabile (RES), salariul pleacă de la 5.000 lei, în funcție de experiență și aptitudini.

În același timp, pentru un post de inginer proiectant de drumuri, salariul net variază între 6.000 lei și 10.000 lei net, iar pentru postul inginer ofertare, între 4.500 și 5.000 lei net pe lună, conform unui site cu anunțuri de recrutare. Tot aici, un manager proiect construcții are un salariu net cuprins între 6.000 lei și 8.000 lei pe lună.

De asemenea, salariul pentru un sudor cu experiență este de 5.000 – 6.500 lei net pe lună, plus bonuri de masă. Acest post este localizat în Timișoara. Tot pentru un post de sudor, în Ploiești, salariul net este situat în intervalul de 2.500 lei și 3.750 lei, în funcție de experiență.

Pentru un post de Construction Infrastructure Project Planner, salariul net estimat într-un anunț de recrutare este de 1.635 – 1.805 euro pe lună.

Multe firme nu au intrat în acest joc, al ”licitației” de salarii, și și-au păstrat bugetele alocate deja

Odată cu demararea unui mare număr de proiecte de investiții din fonduri europene și de la bugetul de stat, în sectorul construcțiilor a crescut cererea de personal calificat.

În majorarea salariilor contează mult raportul dintre cerere și ofertă, însă nivelul salariilor depinde de eficiență și de productivitate.

„Bugetarea majorărilor salariale este un proces complex și strategic, care implică evaluarea atentă a resurselor financiare disponibile, a obiectivelor organizaționale și a altor factori relevanți. Ca în oricare alt domeniu de activitate, se poate discuta punctual de majorarea salariilor angajaților existenți, dar și despre o aliniere la contextul actual, în ceea ce privește bugetul pentru noile poziții vacante. Sfătuim întotdeauna clienții să se alinieze la cerințele pieței din zona geografică în care activează, dar subliniem și importanța echității în companii”, a arătat Dorina Tîrșogoiu.

La rândul său, Corina Diaconu a spus că această măsură, de majorare a salariilor, depinde de fiecare companie: „Contextul este diferit de la o companie la alta. Sunt angajatori care au preferat să mărească salariile pentru a atrage oameni noi în companie sau a-i păstra pe cei vechi, dar sunt și firme care nu au intrat în acest joc, al «licitației» de salarii, și și-au păstrat bugetele alocate deja”.

Ea a adăugat că este posibil să asistăm la creșteri punctuale sau la armonizarea veniturilor cu ritmul inflației, însă nu vor fi creșteri consistente și în niciun caz la nivel general, de companie.

„Aceasta a fost politica pe care au mizat companiile în ultimii ani, însă nu s-a dovedit a fi mereu cea mai eficientă pentru că nu de fiecare dată oamenii aduși în companie cu salarii foarte mari s-au dovedit a fi o «investiție» foarte bună.

De multe ori, salariile au crescut artificial, fără să aibă la bază niște rezultate concrete ale angajaților, ci simplul motiv că cineva este dispus să plătească un salariu mai mare ca să-i atragă. Este normal ca salariile acordate să fie raportate la ce pot aduce ca plus valoare acei oameni, nu la faptul că în piață este o dinamică foarte mare și trebuie să ne comportam ca atare doar ca să atragem candidați fără să ne intereseze cât de buni sunt într-adevăr”, a concluzionat reprezentanta firmei de recrutare ABC Human Capital.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus