Oferte locuri de munca top

Cele mai căutate sunt terenurile care au PUZ-uri aprobate

Ionuț Petcu, Managing Partner SVN Romania | Commercial Division

Cererea pentru terenuri în București a fost constantă la începutul acestui an. Evident, declanșarea conflictului din Ucraina a avut un impact în piața de profil – la fel ca în majoritatea segmentelor economice – însă observăm că lucrurile s-au mai relaxat în ultimele săptămâni și au fost reluate discuțiile.

 

 

 

Cele mai căutate sunt terenurile care au PUZ-uri aprobate, deoarece scurtează semnificativ perioada totală de dezvoltare a unui proiect.

În general, putem spune că prețurile pleacă de la aproximativ 100 de euro pe metrul pătrat la marginea orașului și urcă înspre o valoare de 1.000 de euro, în medie, în apropiere de inelul median. De regulă, prețurile de listare sunt negociabile iar marjele de negociere sunt în medie de 5% – 10%.

Dacă investitorul dorește să revândă un teren iar acesta are PUZ aprobat, procesul de revânzare va fi relativ facil.

Terenurile sunt achiziționate, de regulă, ca parte dintr-o investiție mai mare, în dezvoltarea unui proiect imobiliar. Rentabilitatea investiției în dezvoltare este dependentă de indicatorii urbanistici ai terenului și de prețul de achiziționare.

Ținând cont că segmentele spațiilor de birouri și cel rezidențial au fost cele mai atractive în ultimii ani, de regulă acestea sunt și scopurile finale de investiție pentru care se achiziționează un teren.

Sus