Oferte locuri de munca top

Ce vor face primariile pentru a creste eficienta energetica a localitatilor

Ce vor face primăriile pentru ca localitățile cu o populație mai mare de 5.000 de locuitori să devină mai eficiente din punct de vedere energetic va fi stabilit prin Programele de îmbunătățire a eficienței energetice (PIEE).  Modelul pentru întocmirea unui astfel de program a fost publicat în Monitorul Oficial.

Modelul vine ca sprijin pentru primăriile din localitățile cu peste 5.000 de locuitori care au obligația să elaboreze planuri de îmbunătățire a eficienței energetice care să includă măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen de 3-6 ani.

Astfel, modelul pentru întocmirea PIEE introduce:

* o structură minimală a Programului de îmbunătățire a eficienței energetice

* chestionare de evaluare a capacității de management energetic local, care să ofere informații asupra bazelor de date existente și procedurilor de gestiune energetică aplicate

* indicatori de eficiență energetică care să permită evaluarea și compararea performanțelor energetice locale cu valori de referință medii înregistrate la nivel național și european

* o formă de raportare unică, care să permită centralizarea datelor și sinteza acestora la nivel național, în vederea evaluării impactului.

În program vor fi incluse următoarele sectoare: clădirile publice aparținând UAT, clădirile rezidențiale, iluminatul public, transportul public local, gestionarea deșeurilor / salubrizare, apă potabilă și epurarea apelor uzate, producerea energiei electrice și termice din surse regenerabile.

Programul va fi finanțat prin bugetul local, fonduri nerabursabile, fonduri speciale dedicate energiei sau mediului, Fondul Român pentru Eficiența Energiei, credite de la bănci comerciale, parteneriat public-privat, contracte de performanță energetică, concesiuni și leasing, donații etc.

PIEE va fi întocmit pe o perioadă de 3-6 ani și se transmite către ANRE până la 30 septembrie a anului în care a a fost întocmit.

 

Modelul pentru întocmirea PIEE poate fi consultat în Monitorul Oficial nr. 16 bis din 13 ianuarie 2020

 

 

 

Citiți și:

In vara va incepe construirea unui hipermarket

Oferta castigatoare pentru un contract rutier de peste 20 mil euro va fi reevaluata

Blocuri cu 11 etaje vor fi construite in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus