Oferte locuri de munca top

Ce vesti are Nicusor Dan pentru dezvoltatorii imobiliari

Nu sunt vești bune pentru dezvoltatorii imobiliari din București. După cum a anunțat astăzi primarul Bucureștiului Nicușor Dan, nu sunt șanse să fie aprobate prea curând PUZ-urile de sector suspendate în urmă cu trei luni.

În plus, mai devreme de trei ani nu va fi finalizat Planul Urbanistic General al municipiului București. În bugetul pe acest an al PMB, pentru continuarea elaborării PUG au fost alocate 5 milioane de lei.

Analiza PUZ-urilor de sector făcută de o echipă de urbaniști a identificat 23 de motive de ilegalitate, a spus Nicușor Dan.

Mai mult, raportul oportunității urbanistice spune că aceste PUZ-rui nu au probleme punctuale, cum ar fi de exemplu un anumit număr de terenuri pentru care se schimbă funcțiunea din spațiu verde în spațiu construibil, ci sunt ”fundamental greșite  pe suprafețe consistente de teren și nu se pune problema ca ele sa fie amendate parțial”

Nicușor Dan a anunțat că va cere Prefectului Bucureștiului să atace în instanță aceste PUZ-uri, care astfel vor fi suspendate de prefectură.

”Urbanismul din București a fost în ultimii 15 ani o golănie și apogeul golăniei este constituit de aceste PUZ-uri de sector”, a afirmat primarul Nicușor Dan.

Una din problemele PUZ-urilor este că permite, de exemplu, construirea de clădiri cu 14 etaje în zone cu regim mic de înălțime (strada Matei Voievod din sectorul 2, o stradă cu proful de 7m)

”Trăim deja într-un oraș pe care îl vedem că nu face față la trafic. În acest moment orașul are mari probleme de trafic pentru că este prea dens față de rețeaua stradală pe care o are. Fiecare din aceste PUZ de sector propune nici mai mult nici mai puțin decât densificarea și mai mult a orașului. E vorba de a densifica suprafețe uriașe ale acestui oraș pentru a face traficul și mai insuportabil decât este acum”, a spus Nicușor Dan.

În același timp, Bucureștiul are mari oportunități de dezvoltare, zone la 3-4 km de Piața Unirii, terenuri libere, unde pot fi dezvoltate mari ansambluri. Dar pentru a-i face pe bucureșteni să locuiască pe acele terenuri și nu să facă naveta din Corbeanca sau Balotești, la 20-30 km de București, este necesară o planificare urbană. În zonele planificate pentru dezvoltare trebuie prevăzute școli, unități sanitare, parcuri.

Primarul Nicușor Dan a dat ca exemplu PUZ Sector 4 care prevede ”tot blocuri înghesuite fără nici o utilitate publică. Ce se va întâmpla peste 20 de ani când standardul de locuire va crește în România și în București? Toată zona asta va fi un ghetou.”

Altă problemă pe care PUZ-urile de sector o ridică este a securității investiționale. ”Cum e posibil ca din 7 PUZ-uri de sector (S6 a avut 3 PUZ-uri succesive) 5 să fie anulate de instanță. Tu reglementezi pentru sute de mii oameni și știi de la început că dai o documentație ilegală. Îi pe oamenii aștia în situația de a obține autorizații ca apoi să vină hotărârea de instanță să spună că e ilegal”, a mai spus Nicușor Dan.

El a adăugat: ”Cu puține excepții nu avem în București dezvoltatori mari, recunoscuți internațional, pentru că nu vor să vină într-o junglă în care regulile sunt impredictibile, într-o competiție incorectă și să își riște banii.” (…)

”Activitatea de urbanism este una serioasă, nu înseamnă să desenezi cu pixul pe hârtie niște zone în care să dai etaje în plus cum din păcate să întâmplat în instituția asta în ultimii 15 ani.

Sunt 23 de motive de nelegalitate pentru care aceste PUZ-uri de sector, din punct de vedere juridic, nu pot să mai continue. PUZ-urile au probleme structurale uriase care acoperă practic întreaga lor suprafață și nu pot fi corectate, ci trebuie înlocuite.”

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

2 Comentarii

  1. Cristina Necula said:

    Aleea Lungulețu Nr 4, sectorul 2. Autorizația este ilegala,lucrarea s-a oprit. Noi cetățenii din imediata apropiere (bloc V1 este la 3 m ) am rămas cu o groapă imensa pe toată proprietatea,acum plină de apă și mormoloci. Bineînțeles că această groapă nu este împrejmuită. Au venit 2 doamne de la disciplina in construcții a PMB, dar ce sa vezi?!! Nimic.

Sus