Solplanet x AeroFix

Ce va face Ministerul Dezvoltarii cu 4,55 mld euro din PNRR

Trei fonduri de investiții prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi la dispoziția Ministerului Dezvoltării. Unul pentru lucrări de renovare, în valoare de 2,2 miliarde euro, unul pentru tranziţia verde a localităţilor de 2,12 miliarde euro şi unul de 230 milioane euro pentru construirea de creşe.

Fondul pentru renovare vizează în primul rând consolidarea clădirilor cu risc seismic şi eficientizarea energetică a clădirilor multi-rezidenţiale. Pentru proiectele de acest tip este alocată o sumă de 1 miliard de euro, din care 10% lucrări de consolidare și 90% pentru eficientizare energetică.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, speră ca din fondul de renovare să fie reabilitate 1.330 de blocuri de locuinţe în întreaga ţară.

În al doilea rând, din fondul renovării vor fi reabilitate clădirile publice. Pentru această subcomponentă sunt alocați 1,17 miliarde de euro, distribuiți 10% pentru consolidări şi 90% pentru eficientizare energetică.

Ministrul Dezvoltării estimează că aproximativ 2.000 de clădiri publice vor fi renovate cu aceste fonduri.

Metodologia şi ghidul de implementare privind Fondul renovării ar urma să fie  finalizate în primul trimestru al anului 2022.

Pentru proiectele de reabilitare termică nu este solicitată cofinanțare din partea beneficiarilor, fie că sunt autorităţi publice locale sau proprietari de clădiri publice. ”Accesul va fi egal din partea tuturor, indiferent de zonă, indiferent de rangul localităţii, indiferent de culoarea politică a primarului”, a ținut să precizeze ministrul Cseke Attila.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus