Solplanet x AeroFix

Ce tipuri de lucrari vor fi declarate de interes major

 

Mai multe tipuri de lucrări vor fi declarate de ”interes public major”, în urma modificării legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Noua prevedere a intrat deja în vigoare.

Astfel, lucrările care sunt declarate de interes național sau de interes local pot fi încadrate la lucrări de interes public major, întrucât acestea sunt indispensabile pentru asigurarea infrastructurii locale și naționale, precum susțineau cei 24 de deputați care au înaintat această propunere.

Mai exact, este vorba despre lucrări care traversează localități, drumuri județene, orășenești și comunale și asigură legăturile cu municipii, orașe și comune. Acestea sunt necesare pentru realizarea unor obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Lucrările privind producția și distribuția de energie electrică și termică au ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

Propunerea legislativă a fost înaintată către Senat în luna decembrie a anului 2018, fiind apoi adoptată de către senatori și de către deputați.

În vara anului 2019, președintele Klaus Iohannis a înaintat o cerere de reexaminare. În urma acesteia legea a fost respinsă de Senat, dar a fost încă o dată adoptată de deputați.

La începutul lunii noiembrie a acestui an, în urma sesizării de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a respins obiecțiunile adresate.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

 

Sus