Oferte locuri de munca top

Ce se va schimba pentru inscrierile in cartea funciara

Prevederi legate de înscriere în cartea funciară și pentru intabularea dreptului de proprietate în anumite cazuri urmează să fie modificate. Aceasta conform unei propuneri legislative de modificare atât a Codului Civil, cât și a Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare, înaintată de Senatului de parlamentari din mai multe partide politice.

Conform propunerilor, dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale vor putea fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 5 ani, dacă:

* proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;

* a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;

* imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

Totodată, în cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară, dreptul de proprietate va putea fi intabulat:

* din oficiu la împlinirea unui termen de 3 luni de la momentul notării în cartea funciară, și a publicității, dacă nu a fost notat nici un litigiu prin care se contestă înscrierile din cartea funciară.

* la cererea succesorilor posesorului, în baza actului de proprietate, ca urmare a dobândirii dreptului de moștenitor prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege

* la cererea beneficiarului reconstituirii dreptului de proprietate sau al succesorilor săi, care dețin proces verbal de punere în posesie.

De asemenea, în cazul în care posesorul imobilului înscris în Registrul Agricol i-a fost eliberat proces-verbal de punere în posesie și hotărâre a comisiei județene de fond funciar privind validarea dreptului de proprietate, dreptul de proprietate se va înscrie provizoriu în favoarea acestuia, intabularea definitivă a dreptului de proprietate urmând a se efectua în baza titlului de proprietate.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

Citiți și:

Ansamblu comercial cu peste 7 mii mp sc, in pregatire

Reevaluare de oferte, in cadrul unui contract rutier de peste 22 mil euro

In primavara va demara un proiect rezidențial, in Sectorul 1

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

 

Sus