Oferte locuri de munca top

Ce se schimba pentru racordarea la retelele electrice, la clientii casnici si prosumatori

Mai multe modificări vor fi făcute pentru racordarea la rețelele electrice a locurilor de consum ce aparțin utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri, conform unui proiect de Ordin al ANRE.

Procedura va include noi prevederi necesare în urma intrării în vigoare a  Legii nr. 290/2020.

Astfel, față de varianta în vigoare a procedurii, proiectul include în principal prevederi referitoare la:

Utilizatorii casnici și noncasnici

Utilizatorii de tip clienți casnici vor fi incluși în categoria celor pentru care operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară a acestor costuri prin tarifele de distribuție.

De asemenea, utilizatorii clienți casnici precum și cei noncasnici pentru care locul de consum este alimentat printr-o instalație de utilizare cu lungime de până la 2500 metri vor avea posibilitatea să încheie contractul de proiectare și execuție a instalației de racordare direct cu un operator economic atestat ales de aceștia; operatorul de distribuție concesionar va fi obligat să ramburseze ulterior utilizatorului costurile de proiectare și execuție, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare. Valoarea rambursată este cel mult egală cu valoarea prevăzută în avizul tehnic de racordare.

Prosumatori

Procedura se va aplica atât locurilor de consum, cât și locurilor de consum cu instalații de stocare sau locurilor de consum și de producere, cu sau fără instalații de stocare, prevăzute cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum (prosumatori).

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus