Oferte locuri de munca top

Ce se schimba pentru prosumatori

Au intrat în vigoare două modificări legislative ce îi vizează pe prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum.

Schimbările, publicate ieri în Monitorul Oficial, vizează Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea și Regulile comerciale privind colectarea, prelucrarea și transmiterea valorilor măsurate de energie electrică.

Astfel, prosumatorii care încheie contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice, precum și pentru clienții casnici deținători ai unor capacități de producere a energiei electrice, respectiv electrice și termice în cogenerare, conectate la rețea, cu putere electrică mai mică de 100 kW, însumarea valorilor măsurate și a valorilor măsurate aprobate se realizează astfel:

* energia electrică produsă este înregistrată ca fiind producție aferentă furnizorului care își asumă responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor acestora;

* energia electrică produsă nu este inclusă în categoria de informații care privesc producția aferentă fiecărui producător, pe fiecare ID.

De asemenea, conform modificărilor, furnizorii de energie electrică sunt obligați să își asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor generate pe piața de energie electrică de către producătorii/prosumatorii respectivi. Este vorba despre furnizorii care achiziționează energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică de către prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum și încheie contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice.

Ordinul nr. 213/2020 pentru aprobarea Regulamentului de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru și pentru modificarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1201 din 09 decembrie 2020.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

 

Sus