Oferte locuri de munca top

Ce schimbari sunt pe piata imobiliara

Începând cu ultimele luni ale anului trecut, asistăm la o schimbare de paradigmă pe piața imobiliară rezidențială, care continuă și în acest început de an.

”Avem o creștere substanțială a cererii, în opoziție cu evoluția ofertei, observăm o reducere a perioadei necesare pentru vânzare, o disponibilitate tot mai mică pentru negociere și reluarea creditării.

În acest moment, piața are nevoie de un singur imbold – care cel mai probabil va fi scăderea dobânzilor – pentru a trece într-o nouă etapă, de creștere considerabilă a numărului de vânzări și prin urmare a prețurilor.”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

10 mari tendințe înregistrate la nivel național

1.Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut considerabil, la nivel național, în ultima parte a anului trecut. 

Discutăm despre un avans cu aproape 22% comparativ cu perioada similară din 2022. Aproximativ 145.200 de potențiali cumpărători și-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în acest interval.

Interesul pentru locuințele scoase la vânzare pe principalele șase piețe rezidențiale din țară a crescut chiar mai mult, respectiv cu 28%. În total, 124.700 de potențiali cumpărători și-au căutat o proprietate pe Imobiliare.ro în trimestrul IV 2023 în București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași.

Cererea pentru proprietățile vechi a crescut comparativ cu finele lui 2022, dar avansul înregistrat a fost mai puțin consistent decât cel aferent locuințelor noi, tendință ce poate fi explicată și de anunțul de majorare, începând cu 1 ianuarie 2024, a cotei reduse de TVA la 9% pentru locuințele de până la 600.000 de lei, care i-a îndemnat pe mulți dintre cumpărători să-și accelereze demersurile de căutare a unei proprietăți și de realizare a unei tranzacții înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri.

  1. Oferta a continuând să scadă într-un ritm alarmant atât la nivel național, cât și în marile orașe din țară.

În ultimele trei luni din 2023, au fost disponibile în întreaga țară 116.600 de proprietăți rezidențiale, cu 25% mai puține decât în perioada corespunzătoare din 2022.

Oferta s-a redus cu 33% la nivelul principalelor șase piețe imobiliare din țară.

  1. Prețurile locuințelor continuă să crească la nivel național.

Proprietățile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 5% la nivel național, în intervalul octombrie – decembrie 2023. Prețul mediu solicitat pentru o locuință a ajuns la 1.500 euro/mp util.

Cluj-Napoca și Brașov continuă să domine clasamentul celor mai scumpe orașe pentru cumpărătorii de apartamente, acestea fiind urmate de București.

Viitoare cladire, cu peste 200 apartamente, in Capitala

  1. Perioada de vânzare a apartamentelor s-a redus în trei dintre cele mai mari orașe din țară.

Cea mai importantă scădere a acestui indicator a putut fi observată în Cluj-Napoca, de la 126 de zile în trimestrul IV 2022 la 102 zile în intervalul similar din 2023. Alte scăderi au apărut în Timișoara și Brașov.

Pe alte trei piețe majore găsești mai greu un cumpărător. Apartamentele din Constanța, de exemplu, stau cu o lună în plus listate la vânzarea. A crescut, totodată, perioada de timp necesară identificării unui cumpărător în București și în Iași.

  1. Proprietarii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să negocieze prețurile în marile orașe din țară.

Diferența dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut pentru apartamentele listate la vânzare este cea mai redusă în Cluj-Napoca, de 2,5%. Aici s-a putut observa și cea mai puternică scădere a ofertei.

Cea mai mare valoare a indicatorului, 4,2%, s-a înregistrat în Constanța. Cu toate acestea, marja de negociere este în scădere și pe această piață față de trimestrul IV 2022.

  1. Numărul imobilelor tranzacționate la nivel național este în creștere.

S-au vândut aproximativ 187.500 de imobile în trimestrul IV 2023, cu 3,3% mai multe decât în intervalul similar al anului 2022, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Din total, 49.700 au fost unități individuale, cu circa 9% mai multe decât la finele lui 2022. Cele mai multe case, terenuri și apartamente s-au vândut în București.

Numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale este în scădere, zona București-Ilfov având cel mai mult de suferit la acest capitol. În același timp, numărul locuințelor date în folosință este tot mai redus, conform datelor Institutului Național de Statistică.

  1. Finalul anului trecut a adus o revenire a numărului de tranzacții realizate prin credit.

Diferența vine pe fondul exploziei IRCC din trimestrul IV 2022, perioadă în care volumele de creditare au fost afectate semnificativ.

Ne așteptăm ca în 2024 dobânzile să continue să scadă, în special după jumătatea anului, pe fondul temperării inflației.

  1. Piața chiriilor a dominat în 2023, sfârșitul anului marcând un avans al cererii cu aproape 13% la nivel național și cu 12% în principalele șase orașe din țară comparativ cu ultimul trimestru din 2022. 

Cei mai mulți potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru locuințele din Capitală.

Peste 11 mii mp de constructii vor fi desfiintate

  1. Numărul caselor și apartamentelor disponibile pentru închiriere a continuat, în același timp, să scadă.

Oferta totală s-a contractat cu aproape 17% la nivel național și cu 21% la nivelul principalelor șase piețe rezidențiale din țară.

Cele mai puternice scăderi au putut fi observate în vestul țării, în Timișoara și Cluj-Napoca, cu aproape 29%, respectiv cu 27%, arată datele Imobiliare.ro.

  1. Chiria medie solicitată pentru o proprietate rezidențială s-a majorat, la nivel național, de la 450 euro/lună în trimestrul IV 2022 la 500 euro/lună în trimestrul IV 2023. 

Proprietarii din Cluj-Napoca și din București solicită chiriile cele mai mari.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus