Solplanet x AeroFix

Ce schimbari pregatesc alesii privind certificatele verzi detinute de producatorii de energie regenerabila

Urmează să fie făcute mai multe modificări ale sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Propunerea legislativă a fost înaintată de mai mulți senatori și deputați de la PNL și USR PLUS, aceasta fiind în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Inițiatorii propun o excepție care să ofere dreptul producătorului acreditat sau producătorului căruia i se modifică, retrage sau îi expiră acreditarea sau licența, să obțină certificatele verzi amânate de la tranzacționare și să tranzacționeze certificatele verzi emise pentru producția proprie realizată în perioada de valabilitate a deciziei de acreditare.

De asemenea, vor fi introduse noi prevederi pentru situația închirierii/înstrăinării centralelor electrice acreditate, în sensul includerii posibilității de transfer a certificatelor verzi aflate în contul producătorului de E-SRE vânzător, precum și a celor amânate de la tranzacționare deținute de acesta, în contul celui care preia centralele electrice respective. Aceasta fără ca transferul certificatelor verzi astfel transferate odată cu centrala electrică să fie considerat tranzacție comercială.

Totodată, ar urma să fie creat cadrul legal în baza căruia ANRE poate dezvolta cadrul de reglementare pentru implementarea hotărârilor judecătorești definitive referitoare la recuperarea de către operatorii economici a sumelor de bani reprezentând contravaloarea certificatelor verzi achiziționate de aceștia, în perioada în care analiza obligației de achiziționare a certificatelor verzi s-a încheiat.

Această prevedere este necesară având în vedere că singura posibilitate de recuperare a contravalorii certificatelor verzi aferente sumelor prevăzute în hotărârile judecătorești presupune introducerea cotei individuale de achiziție de certificate verzi, aplicabilă pe o perioadă determinată, până la recuperarea integrală a sumelor prevăzute în hotărârile judecătorești.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus