România ar trebui să continue reforma companiilor de stat în energie, să asigure dezvoltarea interconexiunilor energetice cu statele europene şi să se ocupe de implementarea legislaţiei energetice.
Potrivit celui mai recent raport energetic al Comisiei Europene ţara noastră a adoptat în septembrie 2014 legislaţia necesară pentru aplicarea celui de-al treilea pachet de măsuri energetice şi directivele privind piaţa de gaz.
În privinţa reţelei de energie electrică proiectele româneşti în desfăşurare vizează interconectarea cu reţelele din Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova. Potrivit statisticii europene sistemul electric din România prezintă o particularitate prin supracapacitatea de producţie în contrast cu posibilităţile limitate de export.
Pentru reţeaua de gaz Transgaz a planificat reconfigurarea reţelei pentru consumatorii casnici, reabilitarea conductelor şi constituirea de reserve de gaz offshore. Interconexiunea cu sistemul bulgar ar trebui să asigure consumul de urgenţă. Proiectul româno-bulgar ar trebui finalizat până la sfârşitul lui 2016. Dezvoltarea interconectării reţelei de gaz cu Ungaria, proiect început în 2010, ar urma să asigure o conexiune între Bulgaria, Marea Neagră şi Europa Centrală prin România.
La nivel european proiectele energetice se vor axa pe scoaterea din izolare energetică a statelor baltice şi diversificarea surselor de energie în Europa de Est. Pentru electricitate investiţiile ar trebui să se focuseze pe interconexiunile din Peninsula Iberică, regiunea baltică, Irlanda şi Marea Britanie. Până în 2020 aproximativ trei sferturi din proiectele energetice europene de interes comun ar trebui finalizate.