Prevederile prin care sunt stabilite măsuri pentru creșterea performanței energetice a clădirilor urmează să fie aliniate cu legislația europeană. Proiectul de lege se află în prezent la comisiile Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat.
Noua lege va stabili condiții cu privire la:
* aplicarea cerințelor minime de performanță energetică la sistemele tehnice ale clădirii, atunci când acestea sunt instalate ori înlocuite parțial sau total
* planurile naționale pentru creșterea numărului de clădiri cu consum aproape zero de energie
* sistemele tehnice ale clădirilor și electromobilitatea
Strategia de renovare pe termen lung
O noutate a legii este reprezentată de detalierea Strategiei de renovare pe termen lung, care va fi elaborată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Pentru a sprijini mobilizarea investițiilor în renovările necesare atingerii obiectivelor se va facilita accesul la mecanisme adecvate pentru:
* gruparea proiectelor inclusiv prin platforme, grupuri de investiții, prin consorții de întreprinderi mici și mijlocii, pentru a permite accesul investitorilor, precum și pachete de soluții ale producătorilor de materiale și echipamente pentru construcții, pentru potențialii clienți.
* reducerea riscurilor percepute ale operațiunilor vizând eficiența energetică pentru investitori și sectorul privat
* utilizarea fondurilor publice pentru a mobiliza investiții suplimentare din sectorul privat sau pentru a aborda deficiențe specifice ale pieței etc.
Metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor
Metodologia va aborda în principal următoarele aspecte:
* caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcătuiesc anvelopa clădirii, respectiv capacitatea termică, izolația termică, încălzirea pasivă, elemente de răcire și punți termice, compartimentarea interioară și etanșeitatea la aer
* instalațiile de încălzire a spațiului și de alimentare cu apă caldă menajeră, inclusiv caracteristicile în ceea ce privește izolarea termică a acestora
* instalația de climatizare /condiționare a aerului
* instalația de ventilare mecanică și/sau ventilare naturală, după caz
* instalația de iluminat integrată a clădirii
* amplasarea clădirii, inclusiv orientarea, parametrii climatici exteriori și influența contextului peisagistic
* sistemele solare pasive și de protecție solară
* condițiile de climat interior, inclusiv cele prevăzute prin proiect
* aporturile interne de căldură
Performanța energetică a clădirii/unității de clădire va fi exprimată, în principal, prin următorii indicatori de performanță:
* clasa energetică
* consumul total specific de energie primară
* indicele de emisii echivalent CO2
* consumul total specific de energie din surse regenerabile.
Descărcați aici Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor – varianta adoptată de Senat
Citiți și:
Aproape 8 ha, in pregatire pentru realizarea unui parc retail