Oferte locuri de munca top

Ce orase vor deveni statiuni turistice

Încă trei orașe vor intra pe lista stațiunilor turistice ale României, ceea ce le va deschide posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru structurile de cazare.

Modificările legilative vor fi făcute prin Hotărâre a Guvernului, în prezent aceasta fiind în consultare publică.

Este vorba despre orașele Horezu și Brezoi din județul Vâlcea, precum și orașul Uricani din județul Hunedoara.

Orașul Horezu, județul Vâlcea

Localitatea se află în centrul depresiunii Horezu. Pe cale rutieră, distanţa faţă de Bucureşti este de 220 km, faţă de municipiul Craiova, sediul regiunii de dezvoltare din care face parte, este de 111 km, iar faţă de municipiul Târgu Jiu este de 67 km.

În localitatea Horezu se pot practica: turismul cultural-istoric, turismul monahal, cicloturismul, turismul de evenimente, turismul activ (sportiv, de vânătoare și pescuit). Accesul se poate realiza pe cale rutieră, aeriană (aeroportul de la Sibiu se află la circa 158 km).

De menționat că în prezent în localitatea Horezu se derulează o serie de proiecte și  programe de dezvoltare urbană și turistică prin amenjarea unor spații de agrement precum: amenajarea drumului spre vârful Roman, investiții pentru centura ocolitoare, construirea unui centru cultural (în derulare), amenajarea unui sat țărănesc – proiect cu 25 de case țărănești și un muzeu al satului, cu circuit deschis, care să ofere posibilități de cazare și organizarea unor tabere tematice, amenajarea unui spațiu dedicate pentru bob pe iarbă, amenajarea unei expoziții de fotografie reprezentând istoria orașului, reabilitarea și amenajarea podului vechi de 100 de ani, investiții pentru reamenajarea orașului etc.

Zona s-a dezvoltat constant  în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 688 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele.

Orașul Brezoi, județul Vâlcea

Brezoi este un oraș în județul Vâlcea, format din localitatea componentă Brezoi (reședința) și din satele Călinești, Corbu, Drăgănești, Golotreni, Păscoaia, Valea lui Stan, Vasilatu și Văratica.

În localitatea Brezoi se pot practica: turismul cultural-istoric (situl arhelogic de la Valea lui Stan), turismul monahal, ecoturismul, turismul științific (Parcurile Naționale Cozia și Buila-Vânturarița), cicloturismul, turismul de evenimente, turismul activ (sportiv, de vânătoare și pescuit).

Accesul se poate realiza pe cale rutieră, feroviară (Gara Lotru), aeriană (aeroportul de la Sibiu se află la circa 83 km).

Zona s-a dezvoltat constant  în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 397 de locuri de cazare în unități clasificate de la 2 la 4 stele.

Potrivit statisticilor întocmite de Centrul de vizitare a Parcului Național Cozia – Brezoi, în anul 2020, Parcul Cozia (din zona Brezoi) a fost vizitat de 150.000 de turiști.

Orașul Uricani, județul Hunedoara

Oraşul, situat în județul Hunedoara, considerat cel mai lung oraș din România, cu o suprafata de 25.141 ha, este format din localitățile componente Câmpu lui Neag, Uricani (reședința) și Valea de Brazi.

Aflându-se la 29 km de Petroşani şi 125 km de Deva, accesul se face prin intermediul drumului naţional 66A (la care se lucrează în vederea conectării cu staţiunea Herculane). Totodată pe raza localităţii există un drum judeţean, DJ 672 C având o lungime de 15 km. Cea mai apropiată stație de călători CFR se află în orașul Petroșani, la distanța de 27 km, iar cele mai apropiate aeroporturi de orașul Uricani sunt: aeroportul din Sibiu, aflat la 207 km; aeroportul din Craiova, aflat la 184 km; aeroportul din Timișoara, aflat la 259 km.

În localitatea Uricani se pot practica: turismul montan pedestru (Munții Retezat, Munții Vâlcan, Munții Tulișa, Munții Retezat Mic sau Calcaros), pescuitul de agrement sau sportiv,  alpinism și escaladă (Cheile Valomirului, Cheile Valea de Brazi, Cheile Jiului de Vest), speologia (Cheile Valea de Brazi), sporturi extreme (alpinism, rafting, canyonig, escaladă, windsurfing, motociclism montan, freeride), schi, echitație, cicloturism, drumeții.

Turismul este un domeniu în curs de dezvoltare în orașul Uricani  în prezent existând 26 de unități cu o capacitate de 387 de locuri de cazare, clasificate de la 1 la 4 stele.

În ceea ce privește circulația turistică, localitatea este vizitată de 780-1432 de turiști în perioada de toamnă-iarnă, iar în perioada de primăvară-vară se înregistrează circa 1025-1871 de vizitatori.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus